Apraksts

Apgāds Zvaigzne ABC izdot sēriju “Latvijas kulinārais mantojums”, kurā apkopota latviešu kulinārijas māksla jau no pagājušā gadsimta sākuma un, kas joprojām ir svarīga arī mūsu kultūras sastāvdaļa.

Visās sērijas grāmatās tiek saglabāts sulīgais, vecmodīgais valodas stils. Patīkams un noderīgs sīkums – katrā grāmatā ielikta grāmatzīme ar tilpuma un masas attiecībām un senajās pavārgrāmatās minētajām mērvienībām.

Mājturības skolotājas Marijas Feldmanis grāmatā “Aukstais galds” (pēc 1938. g. izdevuma) atradīsiet lietderīgus padomus un praktiskus aizrādījumus dažādu auksto ēdienu pagatavošanā mājas dzīvē un viesībām.

Šajā izdevumā jūs uzzināsiet, kā garšīgi pagatavot un glīti izgarnēt zivis un vēžus, meža putnus un mājputnus, meža dzīvnieku un mājdzīvnieku gaļas ēdienus, desas un pastētes, mērces un salātus, svietmaizes un tautiskus ēdienus.

“Tagad, kad mājturības darbs jāracionalizē, mūsu namamātes nevar ziedot virtuvei un mājturībai visu savu laiku – ēdienu pagatavošana jāvienkāršo, tomēr ievērojot visas jaunākā laika prasības. Sevišķi tas attiecas uz auksta mājas viesību un jubileju galda rīkošanu un klāšanu. Tādēļ savā grāmatā “Aukstais galds” jau pirmā izdevumā biju sakopojusi visas jaunākās atziņas un priekšrakstus mājas viesību galda klāšanā un ēdienu pagatavošanā. Līdztekus receptēm centos dot praktiskus norādījumus produktu sadalīšanā, ietaupīšanā, kas tagadējos laikos namamātēm it sevišķi jāievēro, pie kam uz taupības rēķina nedrīkst ciest ēdiena garšīgums un veselīgums,” grāmatas autore.

Iesaki draugiem