Apraksts

Krājumā apkopoti 12. klases latviešu valodas un literatūras eksāmena (2004–2011) uzdevumi, kas ir līdzvērtīgi latviešu valodas eksāmenam.
Piedāvātie uzdevumi palīdz noskaidrot, kā skolēns izprot un pārzina valodas sistēmu, valodas kultūras normas, valodas terminus, teikumu veidošanas principus. Savukārt tēžu veidošanas uzdevumi nostiprina prasmi formulēt teksta mērķi, galveno domu un aktualitāti. Īpašā nodaļā ir apkopoti latviešu valodas un literatūras eksāmenos piedāvāto domrakstu temati.
Visi pārbaudes darbi izstrādāti divos variantos, tāpēc ietver daudzveidīgus metodiskos materiālus mācību sasniegumu vērtēšanai. Interesanti un vērtīgi ir iepazīties ar pārbaudes darbu satura izvēles pēctecību astoņos gados, kā arī salīdzināt līdzšinējos valsts pārbaudes darbus ar latviešu valodas eksāmena paraugu.
Atbildes palīdz skolēnam gan skolotāja vadībā, gan patstāvīgi novērtēt savas valodas prasmes. Darbu vērtēšanas kritēriji ir piedāvāti katram darbam atsevišķi. Ir iespēja izmantot iespējamos atbilžu variantus. Domrakstu vērtēšanai piedāvātas vairākas kritēriju tabulas, kas ievietotas daļas Vērtēšanas kritēriji un atbildes beigās.
Skolotāji šos darbus var izmantot gan kā skolēnu mācību sasniegumu pārbaudes formu, gan arī kā rosinājumu veidot īpašus pārbaudes darbus saviem skolēniem pirms valsts pārbaudes darba.

Iesaki draugiem