Apraksts

Igors Narovskis – rakstnieks, dzejnieks, muļķis, labdarības organizācijas “Dr. Klauns” mākslinieciskais vadītājs

Nataļja Politsja – filoloģe, žurnāliste

“Klauna iekšējā bērna brīvība ir lipīga,” raksta autors, un es tam pilnībā piekrītu. Audzinot savus bērnus, bieži esmu izmantojusi šajā grāmatā aprakstītās metodes – piemēram, rotaļīgi aprājusi galda stūri, kurš uzdrošinājies uzsisties dēlam, vai “nāvīgi nopietni” vedusi pārrunas ar “bēgošo gurķi”, kurš atļāvies pamest šķīvi un nokrist uz zemes. Rezultāts – sliktā situācija ir pārvērsta smieklos un gan sasitums, gan neveiklums tiek aizmirsts.
Aizkustinoša grāmata, kura ne tikai pastāsta par labo darbu, ko dara Dr. Klauns (turiet pie rokas mutautiņu!), bet arī ļoti noderīga lasāmviela vecākiem un visiem, kuri strādā ar bērniem! Iesaku!
ZANE ZUSTA, rakstniece

Šī grāmata patiesībā ir dienasgrāmata. Tā dokumentē, kā rodas spēks brīdī, kad slimība, vājums un nomāktība satiekas ar dziļu cilvēcību, kam uzmaukts sarkans mākslīgais deguns. Tajā var atrast vairākas riekšavas pavisam vienkāršu paņēmienu, kā “pieslēgt” un no vienas frekvences citā “pārslēgt” bērnu vai pusaudzi, kurš ir iestidzis pilnīgi saprotamā bēdīgumā vai bezcerībā. Bet varbūt šī īstenībā ir recepšu grāmata, kurā sakopotas prieka receptes, ko var lietot saimniecībā tad, kad emocionālajā ledusskapī pavisam nekā nav, bet ēst gribas tik ļoti. Autoru vārdiem runājot: “Ikviens no mums dara brīnumus un domā, ka tā tam arī jābūt.” Jā, šī ir spēka pavārgrāmata ikvienam. Un tā tam arī jābūt.
DR. GATIS LĪDUMS, ģimenes un sistēmiskais psihoterapeits

Kad mācījos skolā, mums bija savs zobārsts un zobārsta kabinets. Viņam ļāva ienākt klasē stundas laikā un izsaukt uz procedūrām. Tajā brīdī es parasti biju zem sola, bet “nodevīgā” skolotāja manu slēptuvi allaž atklāja, un tā nu, svīstot un pakrūtē sajūtot neapēstās brokastis, gāju plombēt zobu. Ar laiku mēs bērni atradām izeju, jo draugi nāca līdz un ar sprici urbšanas laikā zobam laida virsū aukstu ūdeni... No tā laika man vienmēr licies: ja es būvētu slimnīcu, tad ikvienai procedūrai blakus būtu cita, kas sāpīgo var likt aizmirst.... Un domas vismaz daļēji piepildās. 2011. gadā satiku Dr. Klaunus. Iepazinos ar Igoru un lūdzu viņam un viņa kolēģiem pievienoties Brīnumskapja koncerttūrē. Viņš un Rebeka spēja tik dabiski veidot improvizētas etīdes… Tagad lasot šo grāmatu, pārliecinos, ka viss, ko viņš runāja toreiz, ko mācījās, ir realizējies dzīvē. Šī grāmata ir kā skaista ideja izrādei, maziem videostāstiem un reizē kā atvērums jaunai psiholoģijas zinātnes pieredzei.
Es nedomāju, ka Dr. Klaunu galvenais uzdevums ir sasmīdināt, viņi, šķiet, ieskatās bēdām acīs un tieši tamdēļ ierauga to vājību, līdz jāsāk par to smieties.
INGUS ULMANIS, latviešu mūziķis, komponists un producents

Nav nekā biedējošāka kā bezspēcība, sastopoties ar sava bērna slimību. Tu esi gatavs ciest pats, atdot visu, kas tev ir, lai tikai viņam nebūtu jācieš. Ko darīt, un kā rīkoties? Visbiežāk šādā situācijā dzirdam: “Dari taču kaut ko!”
Šī grāmata ir par drosmi rīkoties tad, kad neviens nezina, kā. Par drosmi un prasmi. Drosmes mums katram ir tik, cik ir. Bet prasmes mēs varam pasmelties šajā grāmatā.
VALDIS MELDERIS, raidījumu un pasākumu vadītājs

Kad manās rokās nonāca grāmatas manuskripts, man vajadzēja mazliet laika, lai to atvērtu, jo zināju, ka tā būs lasāmviela, kas saķers manas emocijas, un tās dzīvos līdzi katram stāstam no grāmatas pirmās līdz pēdējai lapai. Un tā arī bija. Brīžiem aizkustinājuma asaras bira uz papīra lapām un saplūdināja drukātos burtus, acis aizmiglojās, un tālāk lasīt bija grūti, jo es zinu, ka stāsti ir īsti, un zinu arī, kā ir tad, kad sāp. Slimnīca bieži vien ir vieta, kur satiekas sāpes un izmisums. Pēc mirkļa jau es vaigus noslauku un smaidu – smaidu par mīlestību un joku pielietajām lappusēm. Dakteri Klauni ir īpaši cilvēki. Mazliet pat ir sajūta, ka viņi te ieradušies no citas – mīlestības un drosmes – planētas. Un grāmatas autori mums ļauj uz šo planētu aizceļot. Spēcīgs un domas raisošs vēstījums, KRISTĪNE GARKLĀVA, žurnāliste

Iesaki draugiem