Dakteris Klauns ikvienam no mums stāsta terapeitiskus stāstus

2024-02-29

Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā Igora Narovska un Nataļjas Policjas grāmatu latviešu un krievu valodā “Daktera Klauna brīnumainās spēles. Terapeitiski stāsti”. No katras iegādātās grāmatas 1 eiro tiek ziedots tam, lai dakteri klauni varētu turpināt strādāt slimnīcās visā Latvijā.

Biedrība “Dr. Klauns” Latvijā darbojas jau vairāk nekā 10 gadus un tagad ikviens interesents var ielūkoties dakteru klaunu pasaulē. Šī ir grāmata par spēli kā valodu, kurā runā visi, par spēles terapeitisko spēku, ar kā palīdzību iespējams izturēt pat visgrūtākās situācijas. Grāmatā Dakteris Klauns ir kā kameras objektīvs, caur ko uz visu var paraudzīties no cita rakursa.

Grāmatā iekļautajiem stāstiem ir līdzīga uzbūve: vispirms ir aprakstīts reāls gadījums, kam pēc tam sniegts skaidrojums. Skaidrojums ir būtisks, lai lasītājs varētu iedziļināties un izprast klaunādes būtību, apgūt šo prasmi un pats izspēlēt brīnumainas spēles.

Šo grāmatu izbaudīs ikviens lasītājs, taču īpaši tā noderēs tiem, kam ir bērni vai kas strādā ar bērniem, un tiem, kas piedzīvo sarežģījumus vai sniedz citiem atbalstu grūtās situācijās.

Stāstu līdzautors un biedrības "Dr. Klauns" mākslinieciskais vadītājs Igors Narovskis par grāmatas dzimšanu saka: “Man ilgu laiku šķita, ka klaunu spēlēšanās ir interesanta tikai pašiem klauniem un tiem, ko viņi satiek slimnīcās. Taču, kad facebook izstāstījām vienu no klaunu stāstiem, ar šo ierakstu dalījās vairāk nekā 3500 cilvēku. Es sapratu, ka klauns ar savu pasaules redzējumu un darba metodēm ir interesants daudziem un var bagātināt ikviena dzīvi. Tā radās ideja uzrakstīt grāmatu.”

Marianna Milovska , biedrības “Dr. Klauns” vadītāja:
“Šīs grāmatas iznākšana ir nozīmīgs notikums. Jau sen domājām, ka būtu lieliski pastāstīt par dakteru klaunu darba būtību. Aiz atbalsta un emocijām, ko, spēlējoties ar dakteri klaunu, piedzīvo kā bērni, tā pieaugušie, slēpjas nopietns darbs, mācības un garīgais spēks, ko savā darbā iegulda ikviens mūsu dakteris klauns. Stāsti par mūsu darbošanos slimnīcā lai ir kā sirsnīga pateicība visiem, kas ir ziedojuši un padarījuši mūsu darbu iespējamu.”

Kristīne Gārklava , žurnāliste:
“Kad manās rokās nonāca grāmatas manuskripts, man vajadzēja mazliet laika, lai to atvērtu, jo zināju, ka tā būs lasāmviela, kas saķers manas emocijas un tās dzīvos līdzi katram stāstam no grāmatas pirmās līdz pēdējai lapai. Un tā arī bija... Brīžiem aizkustinājuma asaras bira uz papīra lapām un sapludināja drukātos burtus, acis aizmiglojās un tālāk lasīt bija grūti, jo es zinu, ka stāsti ir īsti un es arī zinu, kā ir tad, kad sāp... un slimnīca bieži ir vieta, kur satiekas sāpes un izmisums. Pēc mirkļa jau es vaigus noslauku un smaidu un smaidu par mīlestības un joku pielietajām lappusēm. Dakteri Klauni ir īpaši cilvēki... mazliet ir pat sajūta, ka viņi ir te ieradušies no citas planētas. Mīlestības un drosmes planētas. Un grāmatas autori mums ļauj uz šo planētu aizceļot. Spēcīgs un domas raisošs vēstījums, kas nepārprotami stāsta, cik milzīga loma ir slimnīcas labajiem gariņiem. Šī grāmata māca un stāsta pat vairāk, nekā varētu iedomāties. Un tāpēc tā ir jāizlasa. Daktera Klauna sarkanais deguns nav rotaļlieta, tā ir mīlestība :).

Valdis Melderis , raidījumu un pasākumu vadītājs:
“Nav nekā biedējošāka, kā bezspēcība, sastopoties ar sava bērna slimību. Tu esi gatavs ciest pats, atdot visu, kas tev ir, lai tikai viņam nebūtu jācieš. Ko darīt? Kā rīkoties pareizi? Visbiežāk šādā situācijā dzirdam: “Dari taču kaut ko!”
Šī grāmata ir par drosmi rīkoties tad, kad neviens nezina, kā. Par drosmi un prasmi. Drosmes mums katram ir tik, cik ir. Bet prasmes mēs varam pasmelties šajā grāmatā. Runā, ka mēs esam kļuvuši par pieaugušajiem, kad sapnī vairs nebēgam, bet stājamies pretī savām bailēm. Ja tā ir, tad man grūti iedomāties pieaugušāku cilvēku, kā dakteri klaunu.

Ingus Ulmanis , latviešu mūziķis, komponists un producents:
“Kad mācījos skolā, mums bija savs zobārsts un zobārsta kabinets. Viņam ļāva ienākt klasē stundas laikā un izsaukt uz procedūrām. Tajā brīdī es parasti biju zem sola, bet “nodevīgā” skolotāja manu slēptuvi allaž atklāja, un tā nu, svīstot un pakrūtē sajūtot neapēstās brokastis, gāju plombēt zobu. Ar laiku mēs, bērni, atradām izeju, jo draugi nāca līdz un ar sprici urbšanas laikā zobam laida virsū aukstu ūdeni.
No tā laika man vienmēr licies: ja es būvētu slimnīcu, tad ikvienai procedūrai blakus būtu cita, kas sāpīgo var likt aizmirst. Un domas vismaz daļēji piepildās. 2011. gadā satiku Dr. Klaunus. Iepazinos ar Igoru un lūdzu viņam un viņa kolēģiem pievienoties Brīnumskapja koncerttūrē. Viņš un Rebeka spēja tik dabiski veidot improvizētas etīdes. Tagad, lasot šo grāmatu, pārliecinos, ka viss, ko viņš runāja toreiz, ko mācījās, ir realizējies dzīvē.
Šī grāmata ir kā skaista ideja izrādei, maziem videostāstiem un reizē kā atvērums jaunai psiholoģijas zinātnes pieredzei. Es nedomāju, ka Dr. Klaunu galvenais uzdevums ir sasmīdināt, viņi, šķiet, ieskatās bēdām acīs un tieši tamdēļ ierauga to vājību, līdz jāsāk par to smieties.”

Biedrība “Dr. Klauns” kā sabiedriska labdarības organizācija darbojas kopš 2012. gada, un tās pārstāvji — 35 profesionāli medicīnas klauni — katru dienu dodas uz Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcu un citām slimnīcām Latvijā, lai psiholoģiski palīdzētu bērniem, atvieglojot mazo pacientu ikdienu, kamēr tie uzturas medicīnas iestādē.

Dakteru Klaunu projektu biedrība “Dr.Klauns” īsteno sadarbībā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, ar Latvijā vadošā piena pārstrādes uzņēmuma “Food Union” atbalstu.

Iesaki draugiem