Evija Žiba: Elizabete Peitone-Džounsa "Ēd, lai būtu jauns!"

2013-03-18

Bieži ir dzirdēti tādi citāti, kā: „Pasaki, ko tu ēd, un es izstāstīšu, kas tu esi”, “Ne jau dzīve nosaka, ko ēdīsiet, bet ēdiens nosaka, kā dzīvosiet.” Nenoliegsim, ka daļa taisnības tajos ir. Mūsdienās pieejami tik daudzi un dažādi produkti, bet brīžos, kad kaut kur jāsteidzas, cilvēki visbiežāk izvēlas našķus un pusfabrikātus nevis normālu, sabalansētu ēdienu.

Šoreiz no manas puses mazliet savādāks raksts. Vēlos padalīties ar saviem nesenajiem atklājumiem un vienu iedvesmojošu grāmatu. It kā jau man īpaši nepatīk blogā stāstīt par sevi, bet šis būs izņēmums. Šoreiz mazliet par ēšanas paradumiem.

Nav tā, ka es ēdu ļoti neveselīgi, arī svara problēmu man nav, tomēr izlēmu, ka mazliet vairāk vajadzētu pievērst uzmanību pareizam uzturam. Ēšanas jomā man bija divas problēmas- nereti aizņemtības dēļ nesanāk ieturēt regulāras maltītes, tāpēc mēdzu našķoties starp ēdienreizēm. Otra problēma- esmu saldummīle. Salasījos un saklausījos informāciju par to, kā ēdiens izmaina garastāvokli un pašsajūtu, ietekmē matu, ādas un nagu stāvokli utt. Tad nu izlēmu mazliet paeksperimentēt. Laiciņu atpakaļ izdomāju, ka jāsamazina saldumu patēriņš un atļāvu sev apēst vienu našķi dienā (man tas ir maz :D ). Meklējot vairāk info par veselīgu uzturu, uzmanību piesaistīja nesen izdotā Zvaigznes ABC grāmata „Ēd, lai būtu jauns”. Ar izdevniecības gādību tiku pie šīs grāmatas un esmu sajūsmā.

Pirmais, kas iekrīt acīs, ir grāmatas foršais, krāsainais noformējums. Izkārtojums arī man ļoti patīk- ērts un pārskatāms. Grāmatas autore ir dietoloģe un pareiza uztura eksperte, kura iepazīstina lasītājus ar “Ēd, lai būtu jauns” (ĒBJ) programmu. Ievērojot šo programmu, cilvēks izskatīšoties un arī jutīšoties ievērojami jaunāks. Un jāpiebilst, ka šoreiz nebūs runa par īslaicīgu diētu, bet gan uztura programmu mūža garumā.

Grāmatā ir ļoti daudz noderīgas un pilnvērtīgas informācijas. Tie, kas vēlēsies cīnīties ar novecošanu un nobriedīs detoksācijai, visu informāciju atradīs grāmatā. Pati no grāmatas gaidīju padomus un ieteikumus, kā uzlabot ēšanas paradumus, kā ēst veselīgāk un pilnvērtīgāk. Pastāstīšu tikai par to, kas ieinteresēja tieši mani.

  1. Uzzināju, kuri ir novecošanu veicinošākie, bet kuri- atjaunošanu veicinošie produkti. Principā šajās nodaļās minēti pieci viskaitīgākie produkti, ko tie nodara organismam un kā izvairīties no to lietošanas. No dažiem produktiem man nebūs grūti atteikties, piemēram, gaļu uzturā nelietoju jau krietnu laiku. No piena produktiem gan negribu atteikties, jo bez sieriem dzīvot es nevarētu. Pārējos produktus vienkārši centīšos lietot mazāk. Ja kaitīgos produktus apmēram var uzminēt, tad daži vērtīgākie man bija pārsteigums. Jauki, ka šeit minēts arī tas, kā un kur tos labāk varētu pielietot ikdienā. Tiek pieminēti arī pH diētas principi.
  2. ērtīgākā nodaļa ir „ĒBJ uztura plāns”. Šeit minēti 10 plāna principi un dažādi ieteikumi. Daudz kas jau bija zināms, bet bija arī daudz jaunas informācijas. Šajā nodaļā pievienota arī atjaunojošo produktu tabula. Tur der ieskatīties ne tikai, lai redzētu, kas ir veselīgs, bet arī, lai iepazītu jaunus produktus. Pēc tam seko padomi par gatavošanu, sulu spiešanu u.c. Iedvesmai grāmatā iekļautas vairāk kā 70 dažādas receptes- kokteiļi, brokastis, pusdienas, saldie ēdieni u.c. Varbūt kādu publicēšu arī blogā.
  3.  Un grāmatu noslēdz „Atjaunināšana mūža garumā”. Šeit arī atradu tieši to, ko meklēju. Reāli un noderīgi padomi, no kuriem daudzus centīšos īstenot. Patīk kā izklausās padoms „dzeriet savu ēdienu un ēdiet savu sulu” jeb ēdiens ir maksimāli jāsakošļā, bet sula jādzer ļoti lēni. Autore padomājusi arī par tādām situācijām kā ēšana ārpus mājas. Tur būs minēti padomi, kā ĒBJ īstenot birojā, svētkos vai ejot ciemos. Šie padomi noderēs arī steidzīgiem un aizņemtiem cilvēkiem.


Kopumā grāmata ir ļoti vērtīga un noderīga. Man tā kalpos kā rokasgrāmata, līdz spēšu ieviest šos padomus savā ikdienā. Žēl, bet visu jau nav iespējams īstenot un varbūt tas arī nav vajadzīgs. Nu nekādi man nesanāks ieviest regulāras ēdienreizes savā ikdienā, jo katru dienu ir savādāks režīms un grūti paredzēt, kad izdosies ieturēt maltīti. Nevaru iesākt rītu ar svaigi spiestu sulu, jo Rīgas mājās man nav sulu spiedes, bet glāze silta ūdens ar citronu gan nebūs problēma. No saldumiem pilnībā neatteikšos, bet samazināšu to patēriņu. Tāpat arī centīšos lietot vairāk svaigus produktus un dārzeņus. Varētu pamēģināt iemīlēt bietes un citus vērtīgos produktus. Principā, ja cilvēks vēlas ieviest ĒBJ ikdienā, viņam šo programmu vajadzētu pārvērst par dzīvesveidu un nedrīkst pilnībā no kaut kā atteikties. Ja kaut ko ļoti kārojas, vajag atļaut sev to prieku, bet samazināt tā patēriņu. Un varbūt drīzumā izdosies no šī produkta izvairīties pavisam. Arī autore neiesaka šaustīt sevi par kādu sānsoli, vienkārši padomāt, ko tas tev deva. Nu neizdosies lielākajai daļai cilvēku pilnībā ievērot šādu dzīvesveidu, bet mēs varam uzlabot savus ikdienas paradumus un tas būs labāk, nekā nedarīt neko.

Evija Žiba, evijaspasaule.wordpress.com, 18.03.2013.