Šitake - dziedinošā sēne

2011-07-12

Par sēņu dziednieciskajām īpašībām nešaubījās pat Paulīne* un savu galanto fotogrāfu mēģināja ārstēt ar marinētām beciņām. Nebūt nenoliedzot Paulīnes izmēģinājumus sēņu izmantošanā, Apgāds Zvaigzne ABC ir publicējis Keneta Džonsa grāmatu "Šitake - dziedinošā sēne", kas objektīvi un ar faktiem apliecina šitake sēņu ārkārtējās spējas.

Par sēņu dziednieciskajām īpašībām nešaubījās pat Paulīne* un savu galanto fotogrāfu mēģināja ārstēt ar marinētām beciņām. Nebūt nenoliedzot Paulīnes izmēģinājumus sēņu izmantošanā, Apgāds Zvaigzne  ABC ir publicējis Keneta Džonsa grāmatu " Šitake - dziedinošā sēne", kas objektīvi un ar faktiem apliecina šitake sēņu ārkārtējās spējas.

Šitake ir viena no vērtīgākajām sēnēm, ko izmanto Austrumu virtuvē. Tā piešķir karameļu aromātu garšvielu maisījumiem, mērcēm, zupām un pat gāzētajiem dzērieniem un konfektēm. Tomēr tikai daļa gardēžu zina, cik augsta ir šīs delikateses uzturvērtība un ka to izmanto gan tradicionālajā ķīniešu medicīnā, gan arī kā mūsdienīgu ārstniecības līdzekli.

Par ārstniecisku sēni šitake atzīta jau Minu dinastijas valdīšanas laikā (1368-1644). Kāds tā laika ārsts savās piezīmēs ir rakstījis, ka šitake uzlabo ki (vitālo enerģiju), nemērdē badā, izārstē saaukstēšanos un tīra asinis. 

Tradicionāli uzskata, ka šitake aktivizē asins šūnas, tautas medicīnā to jau sen lieto pret saaukstēšanos un bronhu iekaisumu. Mūsdienu pētījumi ir pierādījuši, ka sēne pazemina holesterola līmeni asinīs, novērš sirds slimības, noder imūnsistēmas stimulēšanai un organisma spēju pastiprināšanai cīņā ar audzējiem, vīrusu infekcijām un hroniska noguruma sindromu.

Grāmatā uzzināsiet par jaunākajiem ar šitake sēnēm saistītajiem vēža pētījumiem, par šitake ietekmi uz holesterolu, kā arī visu par šitake lietošanu tautas medicīnā. Lūk, daži tradicionālās ķīniešu medicīnas ieteikumi par šitake lietošanu:

* vispārējai veselības uzturēšanai 3 - 4 g sēņu dienā,
* pret vēdersāpēm - 9 g kaltētu sēņu vāra ūdenī uz lēnas uguns; novārījumu dzer reizi dienā,
* pret galvassāpēm un nespēku - vārītas šitake sēnes ēd katru dienu,
* pret augstu asinsspiedienu - 8 sēnes dienā,
utt.

Šī grāmata ved lasītāju vitālā ceļojumā pa šitake sēnes – pasaulē atzītas delikateses - ārstniecisko īpašību labirintiem.

No angļu valodas tulkojusi Vaira Saulīte.

* no filmas "Tās dullās Pauīnes dēļ"

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem