Anete Ābele: Erina Morgensterna "Nakts cirks"

2013-06-27

Neapšaubāmi – pirmais, kas piesaista uzmanību grāmatai ”Nakts Cirks” , kuras autore ir Erina Morgensterna, ir vāka dizains. Smalks un atbilstošs stāstam, kurš slēpjas aiz šiem vākiem. Dzirdot vārdu ”cirks”, daudziem no mums ir līdzīgas asociācijas – klauni, trenēti zvēriņi, gaisa akrobāti… Tomēr, šis ir savādāks cirks – tas uzrodas nebrīdinot, ir atvērts naktīs un piedāvā apmeklētājiem brīnumainu pasauli. Tajā mīt cilvēki, kuri ir viens par otru apburošāki un, kad iestājas nakts, veras vārti un maģiskajā cirka pasaulē, kur smaržo pēc saldām karamelēm, var ieiet jebkurš.

Atstāstīt sižetu ir grūti – stāsta līnija ir līkumota kā taciņas starp cirka teltīm. Jāsaka vien tas, ka galvenie stāstā ir Sīlija un Marko, kuriem šis cirks ir spēles laukums. Kamēr skatītāji apbrīno visu, ko cirks viņiem piedāvā, šiem abiem jauniešiem tas viss ir sacensība. To noteikusi sena vienošanās, bet… nekad nevar paredzēt visu. Piemēram, jūtas nekad nevar paredzēt…

”Cilvēki redz to, ko vēlas redzēt. Un reizēm viņi redz to, ko viņiem iestāsta.”

Pēc grāmatas izlasīšanas mani pārņēma vēlēšanās, kaut varētu apmeklēt šādu cirku. Autore ir uzbūrusi satriecošu, maģisku pasauli, kura liek aizrauties elpai pat apzinoties, ka tā ir tikai grāmata un tas viss ir izdomāts. Par prieku tādiem nakts cirka sajūsminātajiem kā es pati, varu teikt, ka grāmata tiks ekranizēta. Tātad, kaut kad nākotnē redzēsim noslēpumainās, melnbalti svītrotās teltis un visu krāšņo pasauli, ko tās sevī slēpj, uz lielajiem ekrāniem.

Grāmata piedāvā piedzīvojumu, brīnumus un interesanti savītu stāstu par īpašu sacensību. Parasti man lasot grāmatu tomēr rodas lielākas simpātijas pret kādu konkrētu varoni. Šoreiz tā nebija, jo nespēju izvēlēties. Vispār, grāmata vislabāk lasījās tieši naktīs :D Brīdinu gan, ka stāsts varētu likties mazliet saraustīts, jo notiek pārmešanās no vienas epizodes uz citu, no vieniem varoņiem pie citiem, bet nekas šajā grāmatā nav tāpat vien. Beigās viss izrādās tieši tā, kā tam jābūt. Manuprāt, grāmata ļoti patiks cilvēkiem ar bagātu iztēli, kuriem patīk lasīt par maģiskām lietām.

”Visjaukākie prieki vienmēr ir negaidīti.”

Jāsaka, ka es līdz šim nebiju lasījusi nevienu grāmatu, kuras noskaņa un aprakstītais stāsts līdzinātos šeit uzrakstītajam. Vienīgi, stāstā atrodamā mīlas līnija gan nav nekas jauns(pretinieki viens otrā samīlas), tomēr tā ir tik prasmīgi un skaisti savīta ar cirku un tā burvīgo pasauli, ka nemaz netraucē un šķiet pilnībā iederīga. Kopumā man grāmata likās ļoti interesanta un visi brīvie vakari bija rezervēti Nakts cirkam :) Šī būs īstā lasāmviela tad, kad gribas aizbēgt no realitātes, izbaudīt ko skaistu un brīnumainu.

Mans vērtējums: 9/10

Anete Ābele, happynorelle.wordpress.com, 27.06.2013.