Apraksts

““Viņš var izdarīt visu, ko vien vēlas,” sacīja Džeika fizikas pasniedzējs. Tik tālu esam tikuši: no speciālās izglītības skolotājiem, kuri neticēja, ka Džeikobs jebkad varēs iemācīties lasīt, līdz universitātes fizikas profesora atzinumam par mūsu dēla neierobežoto potenciālu. Es vēlos, lai tieši šādus griestus skolotāji un vecāki noteiktu ikvienam bērnam un lai ikviens no mums tādus griestus noteiktu pats sev,” saka Kristīne Bārneta grāmatas “Dzirksts” autore. Taču ceļš līdz šai atziņai ir bijis ilgs un sāpīgs. Divu gadu vecumā Džeikam diagnosticēja autismu. Izmisušo vecāku acu priekšā puisēns noslēpās pats savā pasaulē.
Redzot, ka speciālās izglītības sistēma vērsta uz sadzīvisku pamatiemaņu iedīdīšanu, nevis uz bērna potenciāla atklāšanu, Kristīne no tās atteicās. Kāda jēga pievērsties tam, ko bērns nevar? Kāpēc nekoncentrēties uz to, ko viņš var? Šāda pieeja kopā ar ticību parastu bērnības piedzīvojumu spēkam – rotaļām, spēlēm, draugiem – atgrieza Džeiku realitātē.

Līga Bērziņa, Latvijas autisma apvienības vadītāja, par grāmatu DZIRKSTS saka:
"Arī Latvijā ir daudz bērnu ar autiskā spektra traucējumiem un vienlaikus ar neparastām spējām mākslā, mūzikā, fizikā, matemātikā un citur. Un arī mēs esam pieredzējuši brīnumu, kad, saņēmis piemērotu atbalstu, bērns sasniedz apbrīnojami daudz.
Brīdī, kad ģimenē ienāk īpašais bērns, vecākiem nākas šķetināt grūtas situācijas – no orientieru atrašanas un diagnostikas līdz savstarpējo attiecību krīzēm, cīņai ar nogurumu un vainas apziņu.
Šī ir grāmata arī par vecāku ceļu. Un par to, cik svarīgi ir ticēt savam bērnam, pat ja viss šķiet sliktāk par sliktu. Tikai ticība ļauj turpināt meklējumus, pamanīt un izmantot katru niansi, kas varētu palīdzēt bērnam. Ikviens bērns ir īpašs, un vienam sasniegums ir atklājums astrofizikā, bet citam - izrunāts vārds un paša uzvilkta līnija. Katram ir savs ceļš...."

Iesaki draugiem