Apraksts

E-grāmata pieejama arī Apple Books

“Tagad, kad viņam atkal bija nākotne, viņš gribēja izšķērdīgi rīkoties ar laiku.”

Jau kopš bērnības Saimonu Leilandu valdzina valodas. Pret savu vecāku gribu viņš kļūst par tulkotāju un neatlaidīgi cenšas apgūt visas valodas, kurās runā valstīs ap Vidusjūru. No Londonas viņš kopā ar savu sievu Līviju pārceļas uz Triesti, kur viņa ir mantojusi grāmatu apgādu. Leilands cer, ka šajā slavenu literātu pilsētā ir atradis ideālo vietu darbam – līdz viņa dzīvi satricina ārstu kļūda. Taču izrādās, ka šķietamā katastrofa ir pagrieziena punkts, kas ļauj Leilandam sākt jaunu dzīvi.

Pēc ilga laika Paskāls Mersjē atkal ir uzrakstījis lielu romānu. 
“Vārdu svars” uzdod jautājumu, cik brīvi mēs varam lemt par savu dzīvi, un stāsta par brīvību, ko mums dāvā literatūra. Šis filozofiskais Paskāla Mersjē romāns ir 
tikpat saviļņojošs kā “Nakts vilciens uz Lisabonu”.

Paskāls Mersjē (Pascal Mercier) dzimis 1944. gadā Bernē un dzīvo Berlīnē. Latviešu valodā izdoti romāni “Nakts vilciens uz Lisabonu” (2013) un “Lea” (2015). Rakstnieks saņēmis vairākas atzinības, tostarp Marijas Luīzes Kašnicas literāro balvu, Premio Grinzane Cavour un 2014. gadā – Tractatus balvu.

No vācu valodas tulkojusi Silvija Brice.


Vārdu svaru mēs katrs nesam sevī. Vārdi ļauj mums izpaust to, kas dzīvo mūsos, un nepateiktie vārdi palaikam kļūst par nastu, kas nospiež sirdi un prātu. Rakstniekiem un literatūras tulkotājiem vārdi ir arī amats un dienišķā maize.
Literatūrā reti esmu sastapusi daiļdarbus, kuros autors pievēršas literatūrai un tās tulkošanai kā dzīvesveidam, un Paskāla Mersjē romāns “Vārdu svars” ir viens no šiem retajiem daiļdarbiem. To lasot, rakstnieki un tulkotāji bieži un piekrītoši pamās ar galvu, bet lasītāji sev teiks: “Ak tad re, kā tas patiesībā ir.”
Taču romāns aplūko arī mūžseno jautājumu – ko cilvēks jūt, kad zina, ka dzīvot atlicis pavisam maz, un kā viņš jūtas tad, ja iegūst iespēju sākt dzīvi no jauna. Vai izrādās, ka zaudēts ir neatgūstami daudz? Vai tomēr zaudējumus atsver iespēja sākt rakstīt savu dzīvi baltā lapā, ik mirkli priecājoties un brīnoties par iespējām, kas pēkšņi pavērušās?
Paskālam Mersjē, filozofijas profesoram, ir daudz svarīga un dibināta, ko pateikt par cilvēka dzīvi un tās pagrieziena punktiem. Un tas nebūt nav sauss un lietišķs vēstījums; romāns saviļņo dziļi emocionāli un, galvenais, mudina uzdot sev pašam tādus jautājumus, par kuriem ikdienā vairāmies domāt. Šis romāns paņem lasītāju pie rokas un ved no viena jautājuma uz nākamo tik gudri, ka lasītājs ne vien lasa, bet reizē arī sarunājas ar sevi un uzzina par sevi šo to jaunu.
Patiesi novēlu katram lasītājam savu īpašo ceļojumu “Vārdu svara” pasaulē. Tas ir vērtīgs ceļojums, kurš bagātina ne vien prātu, bet arī sirdi.
Silvija Brice, tulkotāja

Iesaki draugiem