Miris Paskāls Mersjē

2023-07-05

Dažas dienas pēc savas 79. dzimšanas dienas mūžībā aizgājis ievērojamais rakstnieks un filozofs Paskāls Mersjē (īstajā vārdā Pēters Bieri).

Viņa darbus “Nakts vilciens uz Lisabonu”, “Lea” un “Vārdu svars” latviešu valodā tulkojusi Silvija Brice un izdevis Apgāds Zvaigzne ABC.

Rakstnieks dzimis 1944. gada 23. jūnijā Bernē. Studējis filozofiju, klasisko filoloģiju, indoloģiju un angļu valodu un literatūru Londonā un Heidelbergā, kur arī ieguvis doktora grādu un pēc tam strādājis. Viņa akadēmiskie darbi veltīti prāta filozofijai, kognitīvajām zinātnēm un valodai.

Pseidonīmu Paskāls Mersjē pieņēmis, publicējot savu pirmo romānu “Perlmanns Schweigen” (1995), pēc tam turpinājis rakstīt gan daiļliteratūru, gan zinātniskos darbus, izmantojot abus vārdus. Pasaules slavu viņš ieguva ar romānu “Nakts vilciens uz Lisabonu” (2004), kas tulkots un izdots vairāk nekā 40 valstīs miljoniem eksemplāru metienā. 2013. Gada pēc šī romāna motīviem Bille Augusts uzņēma tāda paša nosaukuma filmu. Sekoja garstāsts “Lea”, apcerējums“Eine Art zu leben. Über die Vielfalt menschlicher Würde” un viņa beidzamais romāns “Vārdu svars” (2020). Arī tas kļuva par starptautisku bestselleru.

“Esam zaudējuši izcilu domātāju un romānistu. Pēters Bieri gan ar savu vārdu, gan ar pseidonīmu ir veltījis savu dzīvi, atklājot kā domas un stāsti iedvesmo viens otru: filozofs mācījās no stāstnieka un otrādi. Viņa romāni iztirzā cilvēces lielos dzīves jautājumus. Viņa grāmatas paliks, un mēs esam pateicīgi par to.”
Džo Lendle (Jo Lendle), izdevējs


Copyright © 2023 Carl Hanser Verlag, München

Iesaki draugiem