Apraksts

– Īsts anglis nekad nejoko, ja runa ir par tik nopietnu lietu kā derības, – Fileass Fogs atbildēja. – Es deru uz divdesmit tūkstošiem mārciņu ar katru, kas vēlas, ka apceļošu zemeslodi astoņdesmit dienās, tas ir, tūkstoš deviņi simti divdesmit stundās vai simt piecpadsmit tūkstoši divi simti minūtēs. Vai pieņemat?

Kādu vakaru noslēdzis derības Reformatoru klubā, angļu džentlmenis Fileass Fogs kopā ar savu sulaini Āķi dodas aizraujošā ceļojumā apkārt pasaulei.

Pārvietojoties ar tvaikoni, vilcienu, burinieku, kamanām un pat ziloni – turklāt līdzi ņemot vien nelielu ceļasomu –, Fileass Fogs ir apņēmības pilns derībās uzvarēt. Taču ar karstasinīgo Āķi līdzās viņš tiek ierauts arvien jaunos piedzīvojumos: bezbailīgie ceļabiedri nonāk apšaudē ar indiāņiem, izvairās no apcietinājuma, pārdzīvo viesuļvētru un izglābj indiešu atraitni no sārta – un tā ir tikai daļa no visiem pārbaudījumiem, ar ko viņiem nākas sastapties. Turklāt ceļotājiem pa pēdām dzenas neatlaidīgais Skotlendjarda detektīvs Fikss, kas kļūdaini domā, ka Fogss ir aplaupījis Anglijas banku.

Humora un aizrautības pilnais romāns “Astoņdesmit dienās ap zemeslodi” pelnīti vienmēr bijis populārākais Žila Verna darbs. Šo glīto, jauno izdevumu papildina vairāk nekā 70 brīnišķīgas godalgotā mākslinieka Roberta Ingpena ilustrācijas.

No franču valodas tulkojis Andrejs Upīts.

Iesaki draugiem