Apraksts

Atmiņu grāmatā „Epizodes” populārais aktieris un gleznotājs Mārtiņš Vērdiņš juniors ļoti atklāti stāsta par sevi. Darba virsraksts izvēlēts atbilstoši tā uzbūvei – tā nav hronoloģiski veidota autobiogrāfija, bet gan atsevišķas epizodes, kurās jaušams autora gaišais, redzīgais skatiens uz apkārtējo pasauli un pašam uz sevi.

Kā izrādās, Mārtiņš Vērdiņš ir labs stāstnieks ar bagātu valodu. Spoži aprakstīta autora bērnības zeme Solitūde Rīgas nomalē ar tās dīvaiņiem un savdabjiem – to būs interesanti lasīt ne tikai mūsdienu Zolitūdes un Imantas iemītniekiem, bet katram, kurš ciena labas novērošanas spējas un interesantu to atspoguļojumu literārā darbā. Liela vieta darbā atvēlēta Mārtiņa Vērdiņa ģimenei – gan vecākiem, brālim, dzīvesbiedrei Mirdzai Martinsonei un bērniem, gan arī tālākiem radiniekiem, kuru dzīvesstāstā atklājas raksturīgs daudzu mūsu tautas brāļu liktenis. Īpašs stāsts veltīts tēvam – savulaik ļoti iecienītam aktierim Mārtiņam Vērdiņam senioram, kuru vecākās paaudzes cilvēki atceras no viņa daudzajām lomām Operetes teātrī.

Protams, savu vietu atradis tas, kas visvairāk interesē mākslas cienītājus, – autora lomas teātrī un kino. Lasot aprakstu par Induļa lomas tapšanu Raiņa lugā „Indulis un Ārija”, redzams, kādu milzīgu garīgu darbu veic aktieris lomas tapšanā. Ar raksturīgām iezīmēm ieskicēti teātra kolēģi, interesanti ir stāsti par to, kā padomju laikā tika uzņemtas kinofilmas. Aktieru dzīve nav vienkārša arī nemitīgās garīgās spriedzes dēļ, kuru katrs mazina, kā nu prot. Laikā, kad vēl nebija ne Privātās Dzīves, ne Vakara Ziņu, valodas gāja no mutes mutē – sak, tas un tas aktieris dzerot... Mārtiņš Vērdiņš ļoti atklāti runā arī par šiem saviem iekšējiem dēmoniem un cīņu ar tiem, kas viņam, paldies Dievam, beigusies laimīgi.

Publikācijas

Iesaki draugiem