Modra Zihmaņa stāstu krājums "Igreks un Iksa"

2011-06-20

Vairāku romānu, dzejas krājumu un publicistikas autora Modra Zihmaņa stāstu krājumā "Y un X" ("Igreks un Iksa") ietilpst 15 stāsti un tēlojumi.

Vairāku romānu, dzejas krājumu un publicistikas autora Modra Zihmaņa stāstu krājumā “Y un X” (“Igreks un Iksa”) ietilpst 15 stāsti un tēlojumi.

Vairāku romānu, dzejas krājumu un publicistikas autora Modra Zihmaņa stāstu krājumā “Y un X” ( Igreks un Iksa) ietilpst 15 stāsti un tēlojumi, kuru tapšanu iedvesmojusi galvenokārt paša autora biogrāfija – Otrais pasaules karš, darbība skolu jaunatnes nacionālās pretošanās kustībā, pēckara nacionālo partizānu gaitas, izsūtījums, lēģeri un cietumi. Tēmas, kas bieži sastopamas dokumentālu atmiņu krājumos un stāstījumos, tiek ievītas un atspoguļotas arī daiļliteratūrā. Uz vispārējā mūsdienu oriģinālliteratūras fona šie darbi ir interesanti gan no vēsturiskā, gan literārā viedokļa.

Stāstos saistoši un spēcīgi attēlotas pēckara gados izsūtīto jauniešu gaitas, nacionālo partizānu kustība, dzīve lēģeros. Daļa stāstu ir spilgti atmiņu vēstījumi, kas nereti papildina cits citu, daļa – emocionāli uzrakstīti liriski tēlojumi; ir arī humoristiski stāsti, kas piešķir krājumam vieglāku koptoni.

Krājums ir īpaši vērtīga lasāmviela jauniešiem, jo lielākajā daļā stāstu galvenie varoņi ir viņu vienaudži, taču aculiecinieku liecības par fonā tēloto laikmetu vairs var sniegt tikai viņu vecvecāki un pat vecvecvecāki. Jauniešu problēmas, kas aktuālas visos laikos – mācības, draudzība, pirmās mīlestības jūtas –, stāstos savijas ar vecumam nepiemērotas atbildības nastu. Mūsdienu jauniešiem būtu interesanti lasīt par laiku, kad vārds “stukačs” skolēnu valodā bija sastopams biežāk par vārdu “algebra” un mājās noslēpti ieroči bija ikdienišķa parādība.

Trešās personas stāstījumā atainotajos biogrāfiskajos motīvos bieži ieskanas arī paša autora balss, paužot skaidru nostādni vienā vai otrā jautājumā un citējot fragmentus no vēstures avotiem, taču šie iestarpinājumi stāstījuma gaitu nepārrauj, drīzāk papildina. Kopumā stāsti rāda izvērstu laikmeta ainu no aculiecinieka skata pozīcijām; stāstu fragmentus būtu iespējams izmantot kā mācību vielu.

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem