Spoku nakts Zvaigznes grāmatnīcā

2014-11-01

Piektdienas, 31. oktobra, vakarā visu pasauli un arī spocīgā miglā tīto Rīgu bija pārņēmis Helovīna svinēšanas bums – uz ielām varēja sastapt spokus un mošķus, kas devās gan naktsklubu virzienā, gan saldumu medībās.

Savukārt īsi pirms plkst. 20.00 rosība sākās arī pie Zvaigznes grāmatnīcas Rīgā K.Valdemāra ielā – tur bija sapulcējušies gan rakstnieki, gan grāmatu blogeri, gan lasītāji. Šīs pulcēšanās mērķis bija vienots – vēlme tapt ieslēgtiem grāmatnīcā, lai varētu līdz pat pusnaktij netraucēti pēc sirds patikas lasīt grāmatas un sarunāties ar citiem grāmatmīļiem.

Plkst. 20:00 tika atslēgtas grāmatnīcas durvis, ielaisti iekšā nepacietīgie lasītāji, un durvis pēc viņiem atkal tika aizslēgtas. Tā sakot, lasiet uz veselību!

Varbūt brīnieties, kāpēc gan tas viss? Šis stāsts sākās ar Waterstones grāmatnīcu Londonā un kādu amerikāni, kurš tīši vai netīši tika tajā ieslēgts un sāka saukt pēc palīdzības sociālajos tīklos. Savukārt veikals asprātīgi izmantoja šo notikumu un paziņoja, ka visi, kas vēlas varēs tikt ieslēgti grāmatnīcā uz īpašu lasīšanas akciju. Šī ziņa tika pārpublicēta latviešu ziņu portālos, un arī mūsu lasītāji izteica vēlmi tikt ieslēgti grāmatnīcā. Jūs vēlaties – mēs realizējam!

Atgriežoties pie 31. oktobra notikumiem, pasākuma ieskaņā visi sapulcējās aptumšotajās grāmatnīcās telpās un apjūsmoja Helovīna svētku dekorus, tad devās mazā ekskursijā pa grāmatnīcu un saņēma ģeogrāfiski–literārās spēles uzdevumus. Pēc tam katrs atrada savu stūrīti, savu grāmatu (biežāk – veselu grāmatu kaudzīti!) un sāka aizrautīgi lasīt. Jāpiebilst, ka pasākums risinājās tumsā un lasīšana notika kabatas lukturīšu gaismā, līdz ar to no ārpuses izskatījās, ka grāmatnīcā valda patiešām spokaina rosība :)



Tika rīkotas aktivitātes arī sociālo tīklu lietotājiem, kuriem bija iespēja uzdot jautājumus akcijas dalībniekiem. Tomēr visaktīvākie tīklos bija paši dalībnieki, kuri regulāri sociālajos tīklos publicēja ziņas un fotoattēlus no pasākuma norises vietas.

Ļoti populāra vieta bija grāmatnīcas izgaismotais skatlogs, kurā varēja ērti sēdēt un mazliet spocīgā gaismā lasīt (pie viena baidot garāmgājējus un braucējus).

Vienā grāmatnīcas stūrī bija klāts arī tējas/kafijas galdiņš, ap kuru vakara gaitā pulcējās tie pasākuma dalībnieki, kuri vēlējās papļāpāt un dalīties iespaidos.

Plkst. 23.00 ieradās arī viesi: pasākuma dalībniekus apciemoja Apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka un pats Herolds Širhana dēls! Herolds pats personiski apraudzīja katru lasītāju un arī uzkodu galdiņu :)

Ap pusnakti, atskanot nopūtām un žēlabainiem izsaucieniem, Spoku nakts Zvaigznes grāmatnīcā beidzās. Dalībnieki, mazliet bēdīgi, ka viss beidzies, bet priecīgi par piedzīvoto, pamazām izklīda un devās mājās.

Paldies par piedalīšanos visiem dalībniekiem – rakstniekiem Didzim Sedleniekam, Lindai Nemierai, Dacei Judinai, Ingai Jērumai, Ingunai Bauerei, grāmatu blogeriem Līvai, Anetei, Maijai, Dainai, lasītājiem Zandai, Sandrai, Laumai, Katrīnai, Ilzei, Kristiānai, Brigitai, Samantai un Solveigai!

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem