Iznācis Rutes Kārkliņas debijas stāstu krājums “Ellīgi skaisti noslēpumi”: klusinātu emociju un dziļu domu avots

2024-01-16

Rute Kārkliņa (1989) ir rīdziniece – uzaugusi vietā, kur Maskačka satiekas ar Rīgas centru. Kopā ar vīru un bērniem jau vairāku gadu garumā darbojas kā audžuģimene, tādēļ īpaši tuvu izjūt sociālās atstumtības riskam pakļauto ģimeņu dzīves stāstus. Rute ir ieguvusi izglītību komunikācijas zinātnē, beigusi Literāro akadēmiju.

Grāmatā ir divpadsmit stāsti, kas attēlo spilgtu notikumu vai samezglotu situāciju kāda cilvēka vai ģimenes dzīvē, kā arī portretē neatkārtojamus savdabīgu ļaužu profilus. Piemēram, stāsts “Viss sākās ar sarkanu šalli” vēsta par kundzi gados, kura ielās un parkos vāc pazaudētas mantas un nes tās uz mājām. Viņai šīm mantām ir atvēlēta vesela istaba, bet to, kas tajā notiek, lai uzzina lasītājs! Sirsnīgajos grāmatas atvēršanas svētkos, kas notika 12. janvārī baptistu draudzes “Mājvieta” telpās un ko siltu vērta gan daudziem papīra putniem dekorētā telpa, gan sveču gaisma, gan dziesmas un runas, autore stāstīja, ka šo stāstu rosinājis uzrakstīt atgadījums, kad uz ielas viņas bērnam ratiņos nomukusi kurpīte. Rute devusies atpakaļ to meklēt, bet viss velti – kurpītes nekur nav bijis. Viņa sašutusi domājusi, kas gan tas par cilvēku, kuram ievajadzējies vienu bērna kurpīti, un prātā piepeši uzradies šādas kundzes – pazaudētu mantu vācējas – tēls.

Rutes Kārkliņas stāstus vietnē www.goodreeds.com jau paspējuši novērtēt lasītāji, slavējot to emocionalitāti, dziļumu, juteklisko, skaisto valodu un to, ka Rute spēj runāt par sāpīgiem notikumu epicentriem bez pārspīlējumiem un klišejām.


Foto: Anete Maže

Jāpiebilst, ka grāmatai ir arī liela pievienotā vērtība – mākslinieces Lindas Valeres radītais vāks un titulzīmējumi katram stāstam. Grāmatas atvēršanas svētkos Linda Valere stāstīja, ka viņas mīļākais stāsts grāmatā ir “Plaukstu diena”, un tam viņa radījusi zīmējumu, kas tāpat ir mākslinieces mīļākā šīs grāmatas ilustrācija.

Nosaukums “Ellīgi skaisti noslēpumi” izvēlēts tāpēc, ka bieži vien cilvēki slēpj savas sāpes, un, tās slēpjot, ciešanas vairojas un aug augumā, līdz kļūst neizturamas. Tas ir aicinājums būt atvērtiem un ticēt, ka gaisma cilvēku dzīvēs uzvarēs tumsu, ja mēs būsim cits citam.

“Šajos stāstos nav iespējams neiemīlēties. Rutei Kārkliņai piemīt liels talants runāt par svarīgām, nopietnām un satraucošām tēmām bez skarbuma un dramatisma. Ko tādu spēj vienīgi cilvēks, kurš ir ne tikai prasmīgs stāstnieks, bet arī apveltīts ar dziļu empātiju un spēju sadzirdēt, uztvert un pārnest uz papīra vismaigākās dvēseles notis.”
Džena Andersone, rakstniece

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem