Ilze Lipska: "Gardie brīnumi"

2011-11-20

Zvaigzne ABC izdotā grāmata Gardie brīnumi . Vairāk nekā 60 radošu ideju, kā pagatavot veselīgas uzkodas.  (2011)

Grāmatā ir tik daudz veidi, kā pasniegt ēdienu bērniem, turklāt soli pa solim viss ir aprakstīs, ar bildēm ilustrēts, to spēs paveikt jebkurš. Tā būtu lieliska dāvana jaunajiem vecākiem, kuru bērns jau ir sācis iepazīties ar ēdienu, vai arī tiem vecākiem, kuri labprāt pavada virtuvē laiku kopā ar bērnu un gatavo kopā.

Nesen twitterī bij saruna (ja vien par sarunu var nosaukt saziņu ar 140 zīmēm) par bērnu ēšanas paradumiem. Esot bērni, kuri neko neēdot, vien burgerus, tad nu vecāki tik tos vien arī pērk un priecājas, ka vismaz kaut ko bērns ēdot.

Labi, nerunāsim tagad par to, ka man šim faktam ir grūti noticēt, iespējams tamdēļ, ka dzīvoju ārpus pilsētas, un pie mums burgerus nevar tik viegli dabūt, tāpēc tāds variants nemaz nevarētu nostrādāt, bet pieļausim domu, ka tā varētu būt taisnība. Neiztirzāsim arī kāpēc tas tā ir, par to gan jau katram ir savs viedoklis, bet parunāsim par to, vai ir iespējams savādāk.

Manuprāt, ir. Vajag tikai pielikt nelielas pūles un nepiekāpties burgeru dīkšanai. Un vajag kopīgu laiku virtuvē. Trūkst idejas? Lūk, šī grāmata īsti vietā. Tagad tikai jāatrod laiks. Un ticiet man, šo ideju īstenošanā netiek prasītas garumgaras stundas virtuvē, itin visu var pagatavot diezgan ātri, un galvenais - ir jautri.

Šī grāmata derēs ne tikai tiem vecākiem, kuru bērni slikti ēd, bet tā derēs ikvienam, vienkārši ikdienā lai rastu idejas, ko darīt virtuvē kopā ar bērnu, kā arī gadījumiem, kad bērns ir slims un neko negrib ēst. Tad, zinu no pieredzes, izdoma nestrādā un ir vajadzīgs špikeris, kā bērnu pierunāt kaut mazlietiņ ko ieēst. Grāmatu vēl varētu papildināt ar veidiem, kā pasniegt dzērienu, lai bērns padzertos. Iekšējās lapas ir baltas, tā ka tur droši varēs sarakstīt citu vecāku padomus, kā interesanti pasniegt ūdeni slimošanas laikā, gan arī kā izdekorēt glāzes, brokastu tējas krūzes un tamlīdzīgi.  (Ideja dāvanai - skaisti uzrakstiet un ielīmējiet vēl idejas, kas varētu noderēt, un tā būs īsta ņammu rokasgrāmata.)

Ilze Lipska, http://www.absolutsed.lv, 20.11.11.

Lasītāju atsauksmes