Dita Lase: Kerola Bekermane, Deba Vītone "500 ēdieni bez glutēna"

2014-12-17

Man, par laimi, nav celiakijas. Bet daudziem maniem draugiem un klientiem ir. Un viņi man ir iemācījuši redzēt mazliet vairāk par tikai un vienīgi baltajiem kviešu miltiem. Viņi mani pamudinājuši ieviest savā virtuvē mīklas bez glutēna, iepazīt desmitiem jaunu miltu paveidu, parādījuši dāsnu, bagātīgu neparastu un galvenais - garšīgu recepšu daudzveidību.

Tāpēc turu rokās, šķirstu un lasu šo grāmatu ar milzu interesi un sajūsmu. Pats par sevi saprotams, es gaidīju (un sagaidīju), ka te būs bezglutēna pankūku, pīrāgu, cepumu, plācenīšu, panējumu un dažādu tamlīdzīgu ēdamlietu receptes. Bet, ieraudzījusi arī tempura mīklu, turklāt ne vien bez glutēna, bet arī bez olas, no laimes vai apraudājos. Brīnišķīgi, es jau sen biju sapņojusi iemācīties tieši tā šo mīklu gatavot, paldies, milzīgs paldies! Un arī par rauga mīklām un vēja kūku recepti paldies. Neticami, vienreizēji!

Ļoti patīk, ka autores izmanto nevis kāda noteikta zīmola gatavos bezglutēna miltu maisījumus (ar kuriem jau katrs gudrs bezglutēna lietas cept), bet piedāvā šos ēdienus pagatavot no "neatkarīgajiem"  - rīsu, kukurūzas, kartupeļu, zirņu, tapiokas u.c. bezglutēna miltiem vai cietēm.

Un vēl man patīk, ka grāmatā piedāvātas ne vien bezglutēna mīklas izstrādājumu, bet arī salātu, desertu, zupu u.c. jau tāpat tradicionāli bez glutēna esošu ēdienu receptes. Iznākusi tāda kā dzīvesveida enciklopēdija - nākamo pusotru gadu ikviens var gatavot kādu jaunu, interesantu ēdienu, ne reizi neatkārtojoties. Un ikviens, kam celiakija vai kviešu nepanesība, vairs badu necietīs, ja būs apgādājies ar šo grāmatu - te pietiks recepšu un variantu, kas pārvērtīs bezglutēna uzturu par īstiem izēšanās svētkiem.

Lielākā daļa recepšu ir veģetāras un pat vegānas, man nav pat jāpārveido pa savai ēšanas modei. Un tās pārsvarā ir arī veselīgas - autores nepārcenšas ar taukiem vai cukuru, toties jo dāsni izmanto garšvielas, piedomājot gan par ēdienu garšu, gan rūpējoties par izmantoto produktu daudzveidību. Ko vēl vairāk var vēlēties?
(Ja nu vienīgi - lai recepšu varianti atrastos pie pašām receptēm, nevis kādās atsevišķās lappusēs - citādi nāksies taukainiem / miltainiem pirkstiem šķirstīt lapas, tā drīz vien nošmulējot grāmatu.)

Dita Lase, vegus.lv, 16.12.2014.