Ruta Zimnoha: Zivju ēdieni. Izvēle, apstrāde, receptes

2014-07-22

Latvija ir zeme, kuru Dieviņš ūdeņu ziņā nav apdalījis. 500 km gara jūras piekraste, vairāk nekā 2000 ezeru, ap 13 000 upju un upīšu. Mums tiešām nav par ko sūdzēties. Mana vācu paziņa mirdzošām acīm stāstīja, ka Latvija esot valsts, kurā viņa baudījusi pašu gardāko zivi savā mūžā. Tā iegaršojās, ka noprecēja puisi, kas aizveda zivis nogaršot un pārcēlās uz dzīvi Latvijā. Latvijas ūdeņos mīt vairāk kā 100 dažādu zivju sugu. Zivis tradicionāli ir bijušas būtiska latviešu nacionālās virtuves sastāvdaļa. Mūsmājās kādu brīdi bija populārs teiciens, tas, kuram negaršo zivis nav no mūsu dzimtas. Visai pamatots secinājums, jo vecvectēva vēl arvien stalti slejas Usmas ezera krastā. Tas nekas, ka īpašnieks jau sen cits. Lai nu kā,  zivis mūsu ģimenē vienmēr bijušas godā. Tādēļ priecājos, kad manās rokās nonāca Zvaigznes ABC izdotā pavārgrāmata “Zivju ēdieni”. Tā bija lieliska iespēja atkārtot jau zināmo, kā arī uzzināt ko jaunu. Kur tad vēl lielie vēderprieki un murrāšana no sajūsmas pēc jaunas receptes izmēģināšanas.?

Grāmatai pavisam ir trīs nodaļas:

1. nodaļai ir vairākas apakšnodaļas. Viena sniedz diezgan plašu pārskatu par dažādām zivīm un jūras produktiem, to uzturvērtību, kā arī kādu ēdienu gatavošanā tās vislabāk izmantot. Saimniecēm noteikti noderēs sadaļa par to, kā izvēlēties vislabāko zivi, kas jāņem vērā, lai nenopirktu nekvalitatīvu vai bojātu zivi, kā arī ilustrēti padomi, kā zivi apstrādāt pirms ēdiena gatavošanas: kā vislabāk notīrīt konkrēto zivi un sadalīt to atbilstoši izvēlētajam ēdienam. Grāmatas autori šajā nodaļā dalās arī ar dažādiem kulinārijas “knifiņiem”.

2. nodaļa ir bagātīgs recepšu klāsts (aptuveni 500), kas sevī iekļauj: uzkodas, zupas, dažādus ceptus, vārītus, sautētus, maltus zivju ēdienus, kā arī mīklas izstrādājumus ar zivju un zivju produktu pildījumu. Patīkami, ka pēdējā recepšu sadaļā dotas arī vairāku mīklu receptes un ieteikumi, kā tās vislabāk pagatavot. Nav jālūkojas pēc citas pavārgrāmatas. Viss ērti atrodams turpat.

Tomēr īpašs prieks acīm un grāmatas lasītājam ir  21 lapaspuse, kurās publicētas fotoreceptes no Latvijas novadiem. Tās liks siekalām saskriet mutē, kā arī ļauj kārtējo reizi ieraudzīt, cik mūsu Latvija ir skaista un cik kolosāli cilvēki šeit dzīvo. Vienkārši lieliski foto, kas iedvesmo ne tikai ķerties pie pannas, lai pagatavotu kādu zivju ēdienu, bet arī doties apceļot Latvijas novadus un nobaudīt kā zivis tiek gatavotas citviet.

3. grāmatas nodaļā ir doti dažādu pie zivīm piedienīgu mērču un sviesta maisījumu receptes, kā arī neliels zivīm atbilstošu garšvielu un piedevu apraksts.

Grāmatas beigās ir ērts zivju alfabētiskais rādītājs, kas ļauj bez grūtībām atrast konkrētai zivij atbilstošu ēdienu receptes.

Nav jēgas ņemt rokā pavārgrāmatu, ja no tās neko negatavo. Tādēļ šis tas no grāmatas tika arī uztapināts un likts galdā. Konkrētās receptes pēc brīža – tepat blogā.

Ruta Zimnoha, sienakaudze.lv, 15.07.2014.