Anda Jansone: Metjū Kenijs, Sarma Melngailis "Svaigēšana"

2014-01-28

Nē, svaigēšana nenozīmē zāles graušanu. Tas nav pasaulē garlaicīgākais dzīvesveids. Cilvēki, kas pievērsušies šim ēšanas veidam, nedzīvo ar nemitīgi kurkšķošu vēderu.

Gluži otrādi, svaigēšana ir maltīte, kas rosina fantāziju un kreatīvu darbošanos. Tā var būt tikpat sātīga kā termiski apstrādāts ēdiens. To var gatavot gan brokastīs, gan pasniegt viesiem mājas ballītē. Vienkārši ļaujiet vaļu iztēlei un ieklausieties, ko saka jūsu ķermenis un prāts.

Kad sāku iepazīt Sarmas Melngalis un Metjū Kenija pavārgrāmatu Svaigēšana. 100 receptes veselīgam mirdzumam, sapratu, ka mani visvairāk tajā uzrunā autoru aizrautība. Nevis fanātiska, bet iedvesmojoša. Vai es pirms tam varēju iedomāteis, ka no ciedru riekstiem var pagatavot mērci, kas garšo tāpat kā siers? Vai, ka mājās gatavots sablenderēts Brazīlijas riekstu piens var būt tik garšīgs, ka to gribas pievienot ne vien kokteiļiem un brokastu kraukšķiem, bet viekārši dzert tāpat? Un, ka salāti ar jūras alģēm man liks nolaizīt pirkstiņus gandarījumā?

Jā, vairākas receptes ir sarežģītākas un to pagatavošana – laikietilpīgāka. Piemēram, salīdzinoši daudz ēdienu realizācijai nepieciešams dehidrātors, kas vairāku stundu garumā žāvē produktus + 45C temperatūrā. Tas ir gana apjomīgs aparāts un manā nelielajā virtuvē pagaidām nevaru izbrīvēt tam vietu, tāpēc no sirds priecājos, ka Rīgā ir tāda vieta kā Raw Garden restorāns/veselīgo nasķu tirgotava (Skolas ielā 12 un t/c Spice), kur regulāri iegādājos dārzeņu maizi (100% dabisku, pagatavotu temperatūrā līdz 45C bez glutēna, rauga un iesala), kurai virsū lieku pēc Sarmas receptes pagatavotu tomātu un avokado mērci vai bazilika un pistāciju pesto. Starp citu, Raw Garden var iegādāties vairakas svaigēšanas receptēm svarīgas sastāvdaļas – agaves sīrupu (lielisks cukura aizstājējs), kakao sviestu (desertiem), kokosriekstu eļļu (izmantojama salātos, kokteiļos), rauga pārslas (sablenderējot ar riekstiem, dod kolosālu siera garšu), diedzējamās pupiņas un sēklas, jūras sāli, ogas un riekstus.

Avokado pēc vairāku recepšu izēģināšanas es vispār esmu gatava uzcelt pieminekli. Šis brīnišķīgais, sātīgais auglis ir neaizstājams gan salātos, gan veselīgos kokteiļos un ir ideāls pat deserta pagatavošanai. To vienmēr labāk nopirkt ar rezervi un ļaut nogatavoties istabas temperatūrā pāris dienas, līdz tas kļūst pietiekami mīksts. Svaigēšana. 100 receptes veselīgam mirdzumam recepšu lielākais pluss slēpjas tajā, ka tās atklāj ikdienā ierastu produktu daudzveidīgās garšas nianses un iedvesmo tos izmēģināt neierastās kombinācijas. Avokado + vīnogas + diedzēta kvinoja, avokado + greipfrūts + fenhelis, avokado + laims + Makadāmijas rieksti… Bet patiesībā jau nav nekādu rāmju, galvenais ir nebaidīties eksperimentēt un atrast arvien jaunas garšu nianses!

Un te gribas uzsvērt galveno – svaigēšanai nav jākļūst par apsēstību, bet gan veselīga dzīvesveida sastāvdaļu. Kopš 2005. gada, kad grāmata iznāca ASV, Sarmas dzīvē daudz kas ir mainījies (piemēram, viņa ar Metjū vairs nav partneri), taču pats svarīgākais – viņa joprojām ir veselīga dzīvesveida vēstnese. Sarmas vadītajā Ņujorkas restorānā Pure Food and Wine tiek pasniegti izcili svaigās virtuves meistardarbi un klāt atbilstoši vīni, pierādot, ka veselīgs ēdiens un glāze vīna ir ideāla kombinācija gan pašsajūtai, gan veselībai. Un Sarma sevi nesauc par vegāni, veģetārieti vai svaigēdāju, lai arī uzturā nelieto dzīvnieku gaļu un ikdienā pāravarā ēd tikai veselīgu maltīti. Jo ir tikai cilvēcīgi ik pa laikam apēst cepumu, rupjmaizes šķēli, ko cep viņas tētis vai popkornu kinoteātrī, vienkārši viss ir mūsu galvās. Kāda jēga teikt – esmu 90 % vegāns, veģetārietis vai svaigēdājs? Ko iesākt ar atlikušajiem 10%? Tik tiešām, svarīgākais taču nav kā mēs sevi dēvējam, bet ko patiešām liekam mutē (jā, arī brīžos, kad neviens neredz!). Vienkārši jādzīvo un jāēd tā, lai nepazaudētu lidojuma sajūtu, vieglumu. Lai pēc maltītes māc nevis nogurums, bet gan enerģijas pieplūdums.

Gribas mudināt – izmēģiniet šīs grāmatas receptes. Un nekādā gadījumā nedomājiet, ka tāpēc jūs kļūsiet par fanātisku termiski neapstrādātas pārtikas fanu. Nē, vienkārši tā dos ieskatu varbūt līdz šim mazāk zināmā kulinārijas jomā un atklās tādas garšas simfonijas, par kurām pat nenojaušat. Tie veselīgie pozitīvisma asni vispirms uzdīgst galvā un tad jau iestājas īsts pavasaris – gan ķermenī, gan aiz loga.

Žurnāla Baltic Outlook janvārā numurā lasāma mana saruna ar Sarmu:

Un šo Sarmas bloga ierakstu lasīju ar patiesu baudu:

Anda Jansone, andasstuff.wordpress.lv, 28.01.2014.