Ilze Lipska: Debra Linna Deda "Dzīve bez indīgām vielām"

2013-10-31

Labi, šī grāmata sākumā patiešām ir nedaudz biedējoša. Ja pirms tam, kad kāds man teica, ka nepavisam negrib lasīt Ķīnas pētījumu vai arī Uzturā lietot nav ieteicams, jo citādi vispār būs bail dzīvot, es centos pārliecināt, ka tā nebūs, jo

1) vienmēr viss ir jālasa kritiski, + nekas jau šajās grāmatās netiek uzspiests,
2) sevi šaustīt par to kā dzīvojam nevajag, vajag tikai saprast - ko gribi mainīt dzīvē un ko ne, un - ja neko nevēlies, tad kāpēc šaustīt? Savukārt, ja vēlies ko mainīt, tad arī šaustīšanai nav vietas, ir jāķeras klāt pie paradumu maiņas,
3) manuprāt, cilvēkam, kurš jau cenšas sekot līdzi savas dzīves kvalitētei, nekā šokējoša šajās grāmatās nemaz nevar būt, tikai kāds jauns atklājums.

Tātad - beidzot esmu izbūrusies cauri Debras Linnas Dedas grāmatai "Dzīve bez indīgām vielām. Kā pasargāt organismu un māju no vielām, kas bojā veselību."

Ko es domāju par šo grāmatu? Un vai tā būtu paredzēta arī latviešu lasītājam, jo daudzi kā argumentu min, ka tā jau rakstīta amerikāņiem un mēs tā nedzīvojam. Tiešām? Mūsu dzīves kvalitāte atšķiras? Tad jau labi. Bet vispirms iesaku iziet cauri satura rādītājam un atķeksēt, ko no visa pieminētā var atrast tavās mājās. Jo lai cik slikti mēs domātu par amerikāņiem, arī mūsu veikalos ir pilns ar sadzīves ķīmiju, pilns ar visādu pārtiku, kurai pievienotas klāt neskaitāmas vielas garšas uzlabošanai, pret maitāšanos utt.

Grāmatas pluss ir ne tikai kaitīgo lietu uzskaitīšana, bet arī alternatīvu piedāvāšana. Labi, varbūt izdzirdot ieteikumu dezodorantu vietā lietot dzeramo sodu, šķiet kaut kas šausmīgi primitīvs, bet:

    pirmkārt, kā jau minēju, katram ir jāsaprot, ko viņš ir gatavs mainīt un ko ne. No visa, manuprāt, atteikties ir nereāli, un sevi mocīt ar pašpārmetumiem nevajag, bet noteikti ir lietas, no kurām spēsi atteikties bez problēmām.
    otrkārt, gribēju piebilst, ka pirms vairākiem gadiem, salasījusies par šampūnu un dezodorantu kaitīgumu, es izmēģināju iztikt tikai ar sodu un ābolu etiķi. Un ziniet? Jā, pirmās divas nedēļas bija grūtākas, bet pēc tam organisms laikam bija attīrījies, un mati pat nedēļu netaukojās, mazgāti tikai ar sodu un etiķi, kā arī dezodorantu nemaz nevajadzēja. Bet nebija manos spēkos to padarīt par ikdienu uz mūžu... laikam jau biju slinka, un tagad esmu izvēlējusies organiskus matu kopšanas līdzekļus un dezodorantus, lai gan klusībā ar prieku atceros savu sodas eksperimentu.

Beigu beigās sapratu, ka arī šajā grāmatā atrodamā informācija diez vai būs kaut kas pilnīgi jauns un nedzirdēts. Jautājums, kas ir aktuāls - vai mēs to gribam dzirdēt? Ja māja ir pilna ar sadzīves ķīmiju, ja ledusskapis ir pilns ar neveselīgu fast food un visādu vitaminizētu pārtiku... tad man jāpiekrīt - šo grāmatu jūs diez vai gribēsiet lasīt, jo tad tā diez vai iekustinās pārmaiņām (kas ir šīs grāmatas mērķis), par kurām acīmredzot jūs nemaz nedomājat, grāmata labākajā gadījumā vienkārši ņems un nobiedēs, liekot aizdomāties, kā jūs vispār vēl staigājat dzīvs, un attiecīgi izdarot secinājumu - ja jau esmu dzīvs, tātad nemaz tik traki nav. Tiešām nav? Esat apmierināts ar savu veselību? Ja jā, - tad tāds banāls ieteikums - "Tā tik turpiniet!". Tiešām! Jo, ja jums viss ir kārtībā un ne par ko nesūdzaties, tas nozīmē, ka ikdienas paradumus nevajag mainīt. Bet... ja neesat apmierināts, ja regulāri sūdzaties par galvas sāpēm, ja netiekat vaļā no iesnām, ja nespējat atrisināt ādas problēmas utt., tad, manuprāt, ir vērts aizdomāties - kāpēc un ko varētu mainīt ikdienā, lai dzīves kvalitāte uzlabotos.

Tātad, ja tu piederi pie cilvēkiem, kas cenšas dzīvot veselīgi, kas nepērk (tā, te nu iedomāšos manuprāt briesmīgāko ķīmiju) gaisa atsvaidzinātājus, lai māju iesmaržinātu nedabīgos aromātos, netur plauktos visu pieejamo sadzīves ķīmiju, ikdienā nepārtiek no hidroelektrostaciju burgeriem, saldiem jogurtiem un šokolādes batoniņiem, bulciņām, kas gan šajā grāmatā varētu šķist tik biedējošs? Vienīgais, ko lasot iegūstiet - uzzināsiet kaut ko jaunu. Piemēram - lai iztiktu bez veļas mīkstinātājiem (brrr.. es personīgi nesaprotu, kā var patikt tas briesmīgais aromāts, pēc kā smaržo drēbes, ja tām mazgajot pievieno veļas mīkstinātājus), skalošanas cikla laikā var pievienot dzeramo sodu. Starpcitu, tajā TV reklāmā, kas reklamē logu tīrāmo līdzekli parāda arī daudz veselīgāko līdzekli - etiķi. Mamma grib mazgāt ar etiķi, bet meita padzen malā, liekot lietā... to līdzekļa nosaukumu gan neatceros... un nav arī svarīgi. Priekš kam jāpērk kaut kāds mistisku vielu savienojums, ja lau rezultātu var iegūt arī ar vienu vielu - etiķi?

Par plastmasas kaitīgumu katrs noteikti ir dzirdējis, bet ko es iepriekš biju palaidusi garām, karstuma ietekmē izdalās plastifikatori, vielas, ko pievieno plastmasai, lai tā būtu mīkstāka, un kas ir kancerogēnas. Ja plastmasas pudele ar ūdeni ir stāvējusi mašīnā un vēl saulē, tad šīs plastmasas daļiņas ir pievienojušās ūdenim. Baisi, ne? Vārdu sakot - vasarā plastmasas pudelēs pildīt ūdeni, ko ņemt līdzi pārgājienā, kategoriski aizliegts. Autore arī raksta, ka pilnīgi no visas plastmasas (kas tik populāra kļuva pēc otrā pasaules kara) mēs nevarēsim, tomēr tur, kur varam - tas ir jādara. Jāsāk ar auduma iepirkumu tīkliņu nēsāšanu līdzi, bērniem jāpērk dabīgu materiālu rotaļlietas, nevis plastmasas, mājās mantas jāglabā pītos grozos, nevis plastmasas kastēs, arī autiņbiksīšu izvēlē zīdaiņiem vajadzētu priekšroku dot auduma bikšelēm... Bet, kā jau minēju, nevajag krist izmisumā, un pārdzīvot, ka netiekam vaļā no plastmasas. Vienkārši, no kā mēs spējam atteikties, tad to arī vajadzētu darīt.

Ak, grāmatā īstenībā ir tik daudz informācijas, un ne jau mans mērķis to te tagad pārstāstī. Ko gribēju vēl pieminēt, - plānoju izmēģināt aknu attīrīšanas kokteiļa recepti, tā tiešām nav nekas sarežģīts un vajadzīgas būs dzērvenes. Un jāpapēta mazliet sīkāk tā šķidrā ceolīta lieta, ar ko autore attīrījusi savu organismu. Pirmajā brīdī tas viss šķiet tik mistiski, bet jāpapēta, vai Latvijā ko tādu var nopirkt.

Tātad galējais vērtējums būtu tāds - grāmata ir šausmīgi interesanta, piekrītu, ka tā var būt biedējoša, ja neesi gatavs kaut ko mainīt, bet vispār - ļoti iedvesmojoša rudens mājas tīrīšanai, un turpmākās dzīves kvalitātes uzlabošanai.

Ja esi uz šo grāmatu metis jau acis, tad ticu, ka savā dzīvē jau daudz ko īsteno. Savādāk vienkārši nevar būt, jo plika interese nepastāv, tā vienmēr iet roku rokā ar darbību.

Lai jums mazāk indīgu vielu mājās!

Ilze Lipska, absolutsed.lv, 31.10.2013.