Ilze Lipska: Leslija Kentone "Svaigās enerģijas bībele"

2013-04-08

Kā man patīk fenhelis! Vai nav skaists eksemplārs uz šīs jaunās grāmatas vāka? Jau tāpēc vien, nemaz nerunājot par nosaukumu, šī grāmata mani paņēma savā varā.

Leslijas Kentones "Svaigās enerģijas bībele"   (oriģinālizdevums 1998. gadā) ir grāmata, kas papildina Veselīgā uztura bibliotēkas plauktu. Jau reiz minēju, ka, lai gan neesmu svaigēdāja un arī neplānoju šim virzienam pievērsties, svaigēšana mani ļoti fascinē ar savu ideju krātuvi. Dārzeņus un zaļumus mūsdienu rietumu cilvēks ēd par maz. Tas ir fakts. Un, ja arī daļa apzinās, ka vajadzētu ēst biežāk, tad visbiežākais šķērslis ir ideju trūkums - pliku zaļbarību taču neēdīsi, un cik tad bieži var tos svaigos salātus ēst, ātri apnīk. Tradicionālā virtuve tiešām daudz eksperimentu nepiedāvā, un tāpēc svaigēšanas recepšu papētīšana būs tieši laikā, ja gribat ēst veselīgāk.

Vai Jums šo grāmatu vajag? Jeb, citiem vārdiem sakot, kas šajā grāmatā ir īpašs.

Grāmatu mūsdienās par šo tēmu tiešām ir daudz. Latviski vēl tā... bet kas par kaudzi ir atrodama angļu valodā - tur tiešām visas neizlasīsi. Tomēr ticu, ka ikviena grāmata mums kaut ko var dot. Ko? To, ko esam gatavi uzņemt. Redz kā, pH brīnumu lasot, es kviešu zelmeņa pieminēšanai nepievērsu tik lielu uzmanību, bet, kad pēc Vigmoras grāmatas izlasīšanas, otru reizi pārlasīju pH brīnumu, tad divas reizes pārlasīju fragmentu, kur pieminēti kvieši.

Par šo Svaigās Enerģijas Bībeli. - Vislabākais no svaigēšanas un dalītā uztura. Smaidīju lasot, ka mēs stāvam uz pārmaiņu sliekšņa... Tās ir 100% arī manas sajūtas. Cilvēks jau ir kūtrs uz pārmaiņām, un aizbildinās, priekš kam jāmaina ēdienkarte, ja es ar pašreizējo jūtos labi. Labi? Jā, labi! Tagad jūsu kārta atbildēt sev - kas jums ir labi? Redz, lielākā daļa cilvēku tādas sīkas veselības problēmas, nogurumu, nespēku, enerģijas trūkumu neasociē ar ēšanu. Un sakot, ka jūtamies labi, šajā "labi" parasti tiek ietverta samierināšanās ar vēdera problēmām, nogurumu kā vienkāršu ikdienišķu parādību. Gadiem ilga sadzīvošana ar sāpēm ir likusi tās pieņemt par neizbēgamu cilvēka ķermeņa parādību. To zinu no personiskās pieredzes. Es arī dažas lietas uzskatīju, ka vienkārši jāsamierinās un jāsadzīvo gan ar smaguma sajūtu vēderā, gan ar biežajām galvassāpēm, gan nogurumu un muguras sāpēm. Un uz jautājumu par pašsajūtu atbildēju, ka jūtos labi.

Vēl viens izplatīts arguments - no tādas ēdienkartes jau paēst nevar. Protams, ja līdz šim ir ēsta smaga pārtika un bieži varētu pat lietot tādu vārdu, kā pierijies, tad jā - tā pēkšņi ar nākamo dienu ēst savādāk, liksies, ka nav apēsts nekas. Kentone raksta, ka neveselīga pārtika rada izsalkumu. Mūsu gremošanas sistēma tiek pastāvīgi noslogota, stimulēta, tāpēc visu laiku liekas, ka gribas ēst. Bet, ja tiek šim posmam pāri, pēc tam ir tik viegli - 1) apetīte atgriežas normālās sliedēs un 2) tiešām var paēst, izdzerot svaigi spiestu dārzeņu sulu.

Grūti aprakstīt, kā mani šī grāmata ietekmēja. Ziniet, šādā laikā, kad ārā aiz loga sniegs, ir ļoti grūti to lasīt, visas augļu un dārzeņu receptes... Bet pozitīvā ziņa - pavisam, pavisam drīz jau sāksies vietējo augļu un dārzeņu sezona! Un kad vēl, ja ne tajā sākt citu dzīvi? Ziemā ir grūti, piekrītu, tad no pašmāju produktiem maz ir tā zaļuma... Bet vasarā! Tas ir tik viegli. Nu nevarēsiet palikt malā, izlasījuši šajā grāmatā atrodamās receptes.

Uzreiz vērsim pie ragiem. Ja pH brīnuma autori aicina vispār atteikties no augļiem, jo tie satur cukuru, tad šajā grāmatā augļi ir gandrīz vai galvenā ēdienkartes sastāvdaļa, protams, ar uzsvaru - ēdiet vietējo. Tas noteikti patiks visiem, kuriem pH brīnuma par briesmīgajiem, cukuru saturošajiem augļiem nepatika. :) Ir jau ļoti daudz kas kopējs, kaut vai tas, ka augļus ēdam, bet tos nekombinējam ar citiem produktiem! Tikai ābols šeit ir tāds patīkams izņēmums, kas ejot kopā ar dārzeņiem. Interesanti... Šo ideju paturu prātā, un izmēģināšu, ko par to saka organisms. Jo, ticat vai nē, bet ar laiku, ievērojot uztura dalīšanu, ļoti ātri organisms ar sajūtām saka priekšā - eu, šito gan nebija labi kombinēt kopā. (Interesants fakts par aknām - tās visaktīvāk strādājot no pusnakts līdz pusdienslaikam, tāpēc autores ieteikums brokastīm - TIKAI AUGĻI! Vai nav kārdinoši?)

O jā! Te ir TĀDAS augļu receptes. Tik paklausieties - bumbieri ar medu, citronu, piparmētrām un upenēm., Avokado ar zemenēm un apelsīnu. Neskaitāmi kokteiļi, zemeņu krēma kokteilis.. GRIBU VASARU!!!!!!!!!!

Sīki ir aprakstīta sulu zibenskūre, kas noteikti ir pa spēkam ikvienam, kā arī tik daudz sulu recepšu, kā arī saraksts ar dažādām problēmām, piemēram, celulīts, PMS, depresija, migrēna u.c., kam seko ieteikumi, kādas sulas tieši kurā gadījumā izvēlēties. + Gandrīz vai ķecerīgs padoms - rīta kafijas vietā izvēlēties svaigu sulu. Bet, kas to zina, varbūt vajag tikai iesākt. :)

Grāmata ir lielisks izsmeļošs iedvesmas avots, kas iemācīs - kā pareizi dalīt uzturu, kā vairāk ēdienkartē ieviest svaigumu (svaigēšana nozīmē, ka 50-75% ir svaigi produkti), ko dod sulu kūres, kā izmantot sulu biezumus, starpcitu, tos var arī sasaldēt. Ir vairāki produktu saraksti, ar kuru palīdzību papildināt savu iepirkumu sarakstu (vai varbūt sēklu paciņu skaitu?), tiesa, pie jūras veltēm man nav ne jausmas, kur tādas lietas pie mums atrast, un arī par dažām maizēm nezinu, vai tās ir nopērkamas un kur. Divas recepšu sastāvdaļas mani arī mulsināja - 1) sēnes. Kādas? Vai tiešām svaigas? Nevarētu taču būt, bet receptes aprakstā nekāda sēņu apstrāde nav minēta. No otras puses, šis fakts arī mani netraucē, jo es visās receptēs tāpat sēnes mestu laukā :) 2) dārzeņu buljona pulveris. Protams, grāmatas beigās ir autores saraksts, kur ko dabūt, bet vai arī mēs varam atrast tādu Marigold SwissVegetable Bouilon Powder? Ja kāds ir redzējis, lūdzu, padalieties ar informāciju.

Un daudz, daudz recepšu! Dažas liek pilnīgi noelsties un jāiet virināt skapji, lai pārbaudītu, vai vajadzīgās sastāvdaļas ir pie rokas. Katrai receptei iekavās ir minēts, vai tas ir olbaltumu, cietes vai arī neitrāls ēdiens. Tā mēs paši varam vēl kombinēt un radīt jaunus ēdienus, nemeklējot papildus informāciju.

Šī grāmata būs labs ekipējums, vietējo labumu sezonu gaidot!

"Esiet pacietīgi. Jūsu organismam piemīt brīnišķīgas spējas pašam sevi izdziedināt un būt "superveselam", tomēr parasti tas nenotiek vienas dienas laikā."

Ilze Lipska, www.absolutsed.lv, 08.04.2013.