Ilze Lipska: Anna Vigmora "Hipokrata diēta"

2013-03-07

Viss ir viens. Pie šādas atziņas attapos, kad aizsapņojos, lasot Vigmoras grāmatu " Hipokrata diēta ".  Saistībā ar pH diētu, sāku interesēties par kviešu zelmeni, jo tas taču ir sārmainuma karalis! Tāpēc pirmā manās rokās nonāca Vigmoras grāmata " Kviešu zelmenis uzturā", kas mani tā ievilka savā varā, tagad rītu bez sava kviešu kokteiļa pat iedomāties nevaru, un sapratu - ir jāizlasa arī pārējās Vigmoras grāmatas.

Nebiju kļūdījusies, domādama, ka būsim uz viena viļņa. Lai arī.. ir lietas, kas mani īpaši neuzrunā, piemēram, klizmas. Par nieru, plaušu un ādas attīrīšanu es gan piekrītu, un tas viss iet roku rokā ar uzturu, bet tās klizmas... pagaidām nespēju tās pieņemt, lai arī ik pa laikam saskaros ar informāciju par to, kā pareizi taisīt klizmas, un... sāku jau aizdomāties, ka varbūt tas notiek speciāli, nu, ka šāda informācija man tiek piespēlēta.

Tagad, jo vairāk grāmatas lasu, jo visās vairāk redzu kopīgo. Un šis kopīgais atklājas tajā - Pārtika var būt mūsu zāles. Agrāk par to nerunāja nemaz. Īstenībā vēl joprojām - sakiet, vai jums ārsts vizītē prasa - ko jūs ēdat? Tā jau sanāk - pie ārstiem iet pēc zālēm, nevis lai atgūtu veselību un saprastu, kas ir pie vainas. (Nemaz nerunājot par tiem uztura bagātinātāju reklamētājiem, kas grib iestāstīt, ka izdzerot tik un tik burciņas mēnesī, būsi vesels kā rutks! Bet sakiet, ko dos tās burciņas, ja netiks mainīta ēdienkarte?)

Šie atklājumi, kā pārtika ietekmē veselību, nav nekāds jaunums, ka varētu pārmest seku nepārzināšanu. Pirmkārt, jau gadu desmitiem pēta, kā cilvēka uzturs ietekmē viņa dzīves kvalitāti, un otrkārt - tiek pētīti veselīgu ilgdzīvotāju tautu ēšanas paradumi. Ir reģioni, kur cilvēki dzīvo veselīgāk, neslimo ar vēžiem un citām kaitēm, un atklājas - viņi ēd pavisam savādāk nekā vidusmēra rietumu cilvēks, kurš pārāk tālu ir aizgājis no dabas. Te, lūk, arī atslēga. Zaļuma un svaiguma pietrūkst mūsu ēdienkartei.

Lasot Vigmoras ieteikumus par produktu kombinācijām, mani pārsteidza, ka tas taču ir tas pats, ko es jau ievēroju, kopš sāku interesēties par pH diētu. Te vēlreiz tiek pastāstīts, ko ar ko kombinēt, ko ēst, no kā atsacīties. Protams - vēlreiz par diedzēšanu un kviešu zelmeni, jo tie ir būtiski Hipokrata diētas elementi, varētu pat teikt, ja grib ievērot pH diētu, vari pats domāt, ko un kā ēst, bet ja gribi ievērot Hipokrata diētu - noteikti vajadzēs ieviest ēdienkartē diedzējumus un kviešu kokteiļus, lai arī tie perfekti iederas arī pH diētas plānā, tomēr tik ļoti akcentēti nav. Šajā ziņā Hipokrata diēta šķiet nedaudz stingrāka un varbūt arī grūtāka...

Grāmata tātad sastāv no teorētiskās daļas un no praktiskās, t.i., receptēm. Receptes... īstenībā dažas ir ļoti interesantas un nedzirdētas. Tuvojas pavasaris, sāks augt zālīte, un tāpēc mani aizķēra nezāļu kokteilis. Mazliet gan mulsina skābētu kāpostu klātbūtne (nez, vai tie maijā vēl būs?), bet... neizmēģināšu, neuzzināšu. Šo recepti noteikti īstenošu. Protams, rēķinieties, ka šīs būs svaigēšanas receptes. Es noteikti esmu PAR to, ka ar svaigiem ēdieniem jāpapildina ēdienkarte, tomēr pilnībā pāriet uz svaigēšanu gan nav mans plāns, bet katrā ziņā - ko darīt ar izdiedzētām sēklām un pākšaugiem - te ir lērums ideju! Un ar tādiem produktiem gan ēdienkarte jāpapildina. Gribi sīkāk uzzināt kāpēc un kā? - Tad jāizlasa šī Vigmoras grāmata.

Ilze Lipska, www.absolutsed.lv, 07.03.2013.

Lasītāju atsauksmes