Dainis Gžibovskis: Zane Kilbloka "Uzkodas. Pipars&Oga"

2012-09-24

Ēdienu gatavošana ir māksla un ir cilvēki, kas saka, ka māksla slēpjoties sīkumos un viņiem ir absolūta taisnība. Tieši tāpēc parunāsim par mazo lietu lielo mākslu virtuvē! Zanes Kilblokas grāmata „ Uzkodas. Pipars&Oga ” ir par, citēju,  „ātri gaistošu mākslu”, jeb vienkāršāk – par uzkodām.

Laikam ir grūti iedomāties kādas svinības vai banketu bez mazām, skaistām uzkodām, bet šādos pasākumos visbiežāk nākas saskarties ar realitāti, kurā uzkodas reti kad izceļas ar oriģinalitāti un kreativitāti. Labi, kāds jau var teikt, ka lašmaizītes, smilšu mīklas groziņi un pildīti tomāti ir klasika, bet atzīsim, ka šī klasika ir mazliet garlaicīga. Gatavojot uzkodas, cilvēks var saskarties ar apmulsumu, jo atklāj, ka bez šīs apnicīgās uzkodu klasikas neko citu nemaz neprot… Tad es ieteiktu smelties idejas Zanes Kilblokas uzkodu grāmatā.

Visvairāk es brīnojos par to, kā var sastādīt veselu grāmatu, kurā ir tikai uzkodu receptes, turklāt, katra recepte tajā ir ar savu odziņu (gan tiešā, gan pārnestā nozīmē). Zane Kilbloka ir māksliniece, kura apveltīta ar apbrīnojamu izdomu un talantu ēdienu gatavošanā – esmu pārliecināts, ka to var teikt katrs, kurš novērtējis grāmatu „Uzkodas. Pipars&Oga”.

Pašam jau labu laiku kabatā ir pavāra un ēdināšanas servisa speciālista diplomi, bet navarētu teikt, ka mana lielākā kaislība ir ēst gatavošana, tieši tāpēc vēl vairāk apbrīnoju cilvēkus, kuri ēdienu pārvērš mākslā, kura ir tīkama acīm un vēderam.

Noteikti kādreiz izmēģināšu pagatavot kādu no kanapē uzkodām, dažādos sainīšus, groziņus, brusketas, salsas un noteikti arī tartarus, kuri, manuprāt, izskatās tā, ka mutē neglābjami saskrien siekalas.

Ziniet, kas šajā grāmatā ir pats labākais?! Tas, ka tā rosina uz radošu domāšanu un nešaubos, ka šīs grāmatas lasītāji ļausies eksperimentiem un, Zanes Kilblokas iedvesmoti, radīs jaunus uzkodu šedevrus.

Vizuāli un saturiski patiešām pievilcīga, kārdinoša, oriģināla un idejām pārpildīta pavārgrāmata.

VĒRTĒJUMS: 10/10

Dainis Gžibovskis, http://dgpyfrom.wordpress.com, 21.09.2012.

Lasītāju atsauksmes