Ellena R. Landara: Urzula Poznanski "Erebos"

2011-12-19

Kadā skolā Londonā no rokas rokā tiek nodota datorspēle EREBOS. Visi pēc tās alkst, bet spēle pati izvēlas spēlētājus un savaldzina ikvienu, kurš to kaut reizi pamēģina. Lejuplādēdams spēli, Niks pat nenojauš, ka ir ielaidies ļoti bīstamā dēkā. EREBOS šķiet inteliģenta spēle. Tā sarunājas ar Niku un liek izpildīt uzdevumus arī reālajā pasaulē. EREBOS vēro, kontrolē un… draud. Taču tad jau ir par vēlu atkāpties! “Erebos” ir aizraujošs stāsts par virtuālās pasaules spēju manipulēt ar realitāti, un par spēli, kas spēlējas ar tās spēlētājiem.

Ar rakstnieces Urzulu Poznanski daiļradi pirms “Erebos” izlasīšanas pazīstama nebiju. Jāsaka, ka jau uzzinot, par ko ir grāmata, biju ļoti ieintriģēta. Šķita, ka beidzot manās rokās ir nonācis kas patiesi interesants, jo pēdējā laikā novērojamā formula “noslēpumainais svešinieks+skolniece+paranormālais=tīņu romance” mani patiesi garlaiko, tādēļ krietnu laiku nebiju lasījusi neko latviski, pievēršoties vairāk fantastikas literatūrai angļu valodā.
Jāsaka- no grāmatas atvēršanas līdz pat tam brīdim, kad beidzu to lasīt, ne uz brīdi nejutos vīlusies. Spilgti tēli, lielisks sižets, kas neļauj aizmigt, kā arī prasmīgi apraksti, kas ļauj spilgti iztēloties rakstnieces radīto pasauli acu priekšā. Kad iegādājos šo grāmatu, lasīju visu dienu līdz pat vēlai naktij, nespējot apstāties, jo rakstnieces uzdotās mīklas ir tik aizraujošas. Darba nedēļas laikā ar nācās sev atgādināt, ka mācības ir svarīgākas par Erebos lasīšanu.
Visvairāk mani laikam sajūsmināja tieši sižets, kuru lasītājs varēs minēt kā prāta mīklu, vai arī likt kopā pa gabaliņiem kā atjautības uzdevumu.
Protams, bija tādi sižeta pavērsieni, kuri bija pārāk skaidri un tos viegli varēja uzminēt, taču priecājos par to, ka šādu vietu grāmatā bija maz.
Vēl jāpiemin arī tas, ka pēc grāmatas izlasīšanas nav sajūta, ka tu esi “apēdis” tā dēvēto fast food. Darba ideja lika man aizdomāties par to, vai kas tāds nākotne patiesi būs iespējams un vai to varēs laicīgi izskaitļot un apturēt. Jo, ja Erebos iekļautie plāni būtu globālāki, tas varētu nozīmēt lielas briesmas visai cilvēcei.

Kopējais iespaids par grāmatu: lieliski! Aizraujošs sižets un spilgti tēli. Noteikti patiks visiem datospēļu un fantastikas cienītājiem! Iesaku izlasīt.

Vērtējums: 10/10

Ellena R. Landara, http://rowenny.blog.com, 18.12.2011

Lasītāju atsauksmes