Kristaps Budrevics: Kami Garsija un Mārgareta Stola "Daiļās būtnes"

2011-03-16

Anotācija: „Getlinas pilsētiņā Amerikas Dienvidos dzīve rit ierasto gaitu – nekādu pārsteigumu, nekādu ievērības cienīgu notikumu, līdz vietējā skolā ierodas meitene, vārdā Līna Dukeina. Viņa apmetas pilsētas visvecākajā un baisākajā namā pie sava tēvoča – savādnieka Vecā Reivenvuda.

Ītans Veits (kurš nepacietīgi skaita mēnešus līdz brīdim, kad pabeigs skolu un varēs doties prom no Getlinas) redz Līnu sapņos. Puisis jūt neizskaidrojamu, mistisku saikni ar meiteni un apņemas izdibināt, ko tas nozīmē. Sākas notikumi, kas trakā virpulī sagriež klusās Dienvidu pilsētiņas dzīvi. Vai tiešām viens vienīgs noslēpums spēj visu mainīt?…”

Viedoklis: „Uh! Tā tik ir grāmata!” atliek tikai noelsties pēc beigu vāka aizvēršanas. Jā, protams, arī Daiļās būtnes ir romāns par šobrīd tik ļoti modē esošajām pārpasaulīgajām būtnēm, kuru spējas ir tik apbrīnojamas, ka pat tāds mirstīgais kā Čaks Noriss izskatītos kā kaķēns tīģera priekšā. Bet tas neliedz grāmatu lasīt ar patiesu aizrautību un interesi.

Romānā meistarīgi apvienots smalks humors ar nopietnām domām. Ainas ir viegli vizualizējamas prātā. Tāpat spilgtie, līdz pēdējai niansei noslīpētie tēlu raksturi liek romāna varoņus „ieraudzīt” acu priekšā – par to autores, manuprāt, būtu pelnījušas īpašu uzslavu. Liela uzmanība pievērsta ikvienai detaļai, katram sīkumam, nekas nav nejaušs, katram vārdam šajā stāstā ir nozīme. Par izlasīšanas vērtu to var saukt arī tādēļ, ka grāmata ir bagāta ar dažādu slavenu, pasaules vēstures grāmatās sastopamu cilvēku domu graudiem.

Neparedzamais un pārsteidzošais sižets lasītājam liek balansēt uz intriģējošas neziņas robežas, kas neļauj grāmatu nolikt malā pēc nodaļas beigām – tā tiek izlasīta „vienā elpas vilcienā”.

Kādi ir grāmatas trūkumi?– Grūti noturēt rokās tās daudzo lappušu dēļ.

Vērtīgs citāts: „Nevar iet pa diviem ceļiem reizē. Jā sāc iet pa vienu, vairs nav iespējams griezties atpakaļ.”

Rezumējums: Atkarību izraisošs mīlas stāsts, kas ir kā radīts kārtējā kases grāvēja uzņemšanai kino laukumā.

Kristaps Budrevics, jaunietim.lv , 16.03.11.

Lasītāju atsauksmes