Ivita Pelnēna: Laura Dreiže "Deja ar nāvi"

2015-08-31

Latviešu jaunās autores Lauras Dreižes triloģijas romāna "Danse macabre" 1.daļa dienas gaismu grāmatnīcās ieraudzīs 7.septembrī, taču, pateicoties izdevniecībai un veiksmei, tiku pie grāmatas kādu brīdi ātrāk.

Ko lai saka. Šķiet jāsāk ar atvainošanos grāmatas autorei, jo piesakoties izlasīt grāmatu, es no tās negaidīju pārlieku daudz. Līdz šim no šīs jaunās autores vēl neko nebiju lasījusi un manas ekspektācijas nebija pārlieku augstas. Tomēr izrādījās, ka šī grāmata ir nevis laba, bet patiesi lieliska. Turklāt to sapratu jau pirmajā lapaspusē pēc tā cik meistarīgi autore virknē teikumus, cik plašs ir viņas vārdu krājums. Man jau vairs nebija svarīgas manas saturiskās gaidas, jo es baudīju dialogus, aprakstus un radīto pasauli.

Stāsts ir par aristokrātiskas izcelsmes jaunu sievieti vārdā Viktorija Elingtona, kura sešu gadu vecumā redz, ka viņas tēvu aizved svešinieki un Viktorija tā arī nenotic viņa nāves oficiālajam cēlonim. Kad pagājuši divpadsmit gadi pēc šī notikuma, Viktorija ir gatava iestāties Karaliskajā Maģijas akadēmijā, lai noskaidrotu patiesību. Viņasprāt, patiesība meklējama tieši tur, jo tēvs bijis arhimags un šīs augstskolas vadītājs. Ir tikai viens bet....maģijas akadēmijā sievietes netiek uzņemtas. Tomēr Viktorijas apņēmība ir tik liela, ka viņa šo šķērsli veikli apiet.

Pirmais, kas mani patiesi pārsteidza, ir autores prasme reālo 19.gs. Londonu savīt kopā ar fantāzijas pasauli.  Nemanāmi tik reālā vēsturiskā 19.gs. pasaule pārtop maģiskajā, turklāt lasītājs ir tā aizrāvies ar šo grāmatu, ka viņam šī pāreja šķiet tik loģiska un paredzama, ka par to var tik vien nobrīnīties.

Otrais, ir autores fantāzija. Viņas domu lidojums ir tik radošs, ka lasītājs attopas detalizētā, krāšņiem personāžiem pilnām pasaulē. Turklāt romantiskā līnija, kas šajā grāmatā neizpaliek, ievijās tik trausli, nemanāmi un neuzbāzīgi, ka nav ne ne miņas no šķebīgā salkanuma.

Ja sākotnēji grāmatai "pielipu" dēļ tur esošās lieliskās valodas un aprakstiem, tad jāatzīst, ka grāmatas vidū sižets jau mani bija noķēris savās važās. Man tik ļoti gribējās zināt kā veidosies Viktorijas attiecības ar Tanielu Glāsu (ar nolūku par viņu neko nestāstu, lai neietekmētu jūsu interesi, izstāstot pārlieku daudz sižeta pavērsienu), gribējās uzzināt, kur tad slēpjas tēva nāves noslēpumi.

Lai arī šī ir pirmā grāmata, ko es esmu izlasījusi no Lauras Dreižes gara darbiem, es nebaidos atzīt, ka šī autore ir viena no, ja ne pati labākā mūsu jaunās paaudzes rakstniece. Viņa prot radīt patiešām meistardarbus. Mana lasītāja sirds gribēja pēc iespējas ātrāk paveikt visus darāmos darbus, lai pēc iespējas drīzāk ķertos klāt stāstam. Kā arī sāku just saīgumu, kad grāmata tuvojās noslēgumam. Tas tomēr lasītāju pasaulē par kaut ko liecina.

Šai grāmatai reāli ir tikai divi trūkumi...Pirmkārt, tā pārāk ātri beidzās. Otrkārt, otrā daļa iznāks tikai 7.oktobrī. Ar nolūku lietoju apzīmējumu "TIKAI", jo ar uzkurināto interesi šīs mēnesis šķitīs ļoooti garš.

Noteikti lieku 5/5 un izsaku cerību, ka laiks ritēs ātri.

Ivita Pelnēna, ivitas-blogs.com, 30.08.2015.