Evija Žiba: Autoru kolektīvs "Zilie jūras vērši"

2015-02-24

Nesen izdevniecība Zvaigzne ABC laidusi klajā otro latviešu fantāzijas un fantastikas stāstu krājumu „Zilie jūras vērši” . Krājumā publicēti labākie konkursā „Sapņu laiks” iesūtītie stāsti.  Pirms pāris gadiem iznāca pirmais šāda veida krājums “Purpura karaļa galmā” , kuru latviešu lasītāji novērtēja atzinīgi. Jāatzīst, ka toreiz stāstu krājums mani patīkami pārsteidza, tāpēc jauno grāmatu gaidīju ar nepacietību.

Tagad pēc izlasīšanas varu teikt, ka jaunais krājums ir ļoti līdzvērtīgs iepriekšējam. Prieks, ka latviešu autori iet līdzi laikam un ievieš jaunas vēsmas latviešu literatūrā. No F&F neesmu lasījusi tik daudz kā, piemēram, Asmo, tāpēc vairāku stāstu idejas man likās apbrīnojamas un oriģinālas. Krājumā iekļautie stāsti ir ļoti dažāda līmeņa. Daži no tiem šķita ļoti labi nostrādāti, bet lielai daļai tomēr kaut kas pietrūka. Diemžēl bija kādi trīs stāstiņi, kas mani ne tikai neuzrunāja, bet pat ļoti nepatika gan sižeta, gan rakstības stila ziņā. Tomēr lielākā daļa viena vai otra iemesla dēļ man patika, daudzi pat pārsteidza. Krājumā ir trīs stāsti, kas mani pamatīgi aizrāva un visus šos stāstus gribētu redzēt kā atsevišķas grāmatas. Tie ir:

Lilija Berzinska „Filemons”- Fantāzija psiholoģijas jomā. Kā būtu nokļūt savā iepriekšējā dzīvē? Vai ir vērts piesārņot savu tagadējo dzīvi un uzzināt, kas esi bijis un ar ko nodarbojies pirms dzimšanas? Ļoti ticamas idejas un labs tēmas izklāsts. Stāsts par to, ka cilvēkiem ir tieksme gribēt par daudz. Cilvēkam ir jādzīvo sava dzīve, nevis sapnis. Patika Junga ideju iesaistīšana un tēmas pamatojums. Labi sasaistīti notikumi, dažbrīd pat bija sajūtama tāda mistiska šausmu atmosfēra. (8,5/10)

Arnis Buka „Ērms Nīmuss un Kalna valdnieces kaķi”- Interesanti, bet iepriekšējā krājumā man vislabāk patika šī paša autora stāsts “Purpura karaļa galmā”. Arī šoreiz Arņa stāsts ierindojas manā topa augšgalā, noslēpumains un mistisks stāsts. Jau atkal autors prot uzburt savādu pasaulīti, kurā valda savi noteikumi. Ļoti gribu zināt vairāk par Brīnumu, par to, kas īsti ir Nīmuss un kas ar viņu noticis. Visu stāstu un tā varoņus klāj noslēpuma plīvurs. Gribētu, lai šis plīvurs tiktu pacelts, un ceru, ka zem tā slēpsies kaut kas maģisks un brīnumains. (10/10)

Guntis Eņģelis „d3”- Labākais no zinātniskās fantastikas stāstiem krājumā. Aktuāla un interesanta ideja, milzīga problēma, bet tik šķietami vienkāršs atrisinājums. Lai glābtu kosmosa kuģi, komandai jāpieraksta kods. Tik vienkārši, bet rakstīt taču neviens vairs neprot.. (9/10)

Vēl man ļoti patika šie pieci stāsti, kuriem varētu likt atzīmi 8/10- „Zilie jūras vērši”, „SIA „Harons””, „EMP”, „Luna Mare”, „Deja ar citādo”.

Stāsti, kuri man patika vismazāk:

Lāsma Ģibiete “Torņakalna dvēsele”- Pavisam parasts spoku stāstiņš, kādu ikviens varētu būt uzrakstījis skolas laikā. Pilnīgi nekādu pārsteigumu. Diezgan naivi un banāli.

Inga Znotiņa “Atklātie”- Humors, kas mani galīgi neuzrunāja, pat atbaidīja. Kapteinis Obanā, ģenerālis Ķitvajs, komandieris Jedritvajs.. Mjā, man nepatika, tomēr skatos, ka citus tas ir uzrunājis.

Mārīte Štāla “Buļ”- Pārāk amatieriski, mazliet bezsakarīgi. Nekā īpaša un atmiņā paliekoša.

Kopumā krājuma noskaņa ir nedaudz drūma un apcerīga, kā jau latviešu literatūrai piedien. Un man tas pat ļoti patika. Dažus stāstus autori bija centušies pasniegt komiskā manierē, bet tas humors mani pilnībā neuzrunāja. Bet tā varētu būt mana problēma, jo komēdijas žanrs man galīgi nav tuvs, un par vieglu humoriņu man labāk patīk sarkasms un ironija, nu vismaz literatūrā. Izņēmums gan ir „d3”, kura humors man šķita diezgan gaumīgs un atbilstošs stāstam. Dažos stāstos nedaudz bija jaušama latviešiem raksturīgā tendence iepīt visu epitetos un nevietā lietot tēlainās izteiksmes līdzekļus. Tomēr jāsaka, ka šī latviešu literatūrai raksturīgā īpašība pamazām sāk ieiet pareizajās sliedēs, jo lielākoties es spēju pieņemt šos epitetus un citus zvērus, jo tie arvien vairāk sāk pielāgoties mūsdienām. Iespējams, tas ir redaktores dēļ, bet varbūt jaunie autori progresē šajā jomā.

Domāju, ka katrs krājumā atradīs kaut ko piemērotu savai gaumei. Visticamāk tie stāsti, kuri man nepatika, citiem liksies labi vai arī otrādi. Un tas jau ir pats labākais. Autoriem novēlu izaugsmi un jaunas idejas.

Vērtējums- 7/10

Evija Žiba, evijaspasaule.wordpress.com, 22.02.2015.