Jekaterina Kavecka: Maikls Grānts "Prom"

2014-11-19

Pirmais, ko iedomājos, izlasot Maikla Grānta "Prom" anotāciju bija mīļā Ziemassvētku filma "Viens pats mājās", tomēr ar Kevinu un viņa lielo ģimeni šim aizraujošajam stāstam nav nekāda sakara.
 
Gluži pretēji - tas ir spriedzes pilns romāns par dzīvi bez pieaugušajiem, kurā sāk norisināties arvien straujāki un nežēlīgāki notikumi, kur mazuļu, bērnu un pusaudžu sabiedrībā drīz vien visu nosaka huligānu bariņš, kas nosauc jauno pasauli par IBJZ jeb Izmešu Bedres Jaunatnes Zonu.
 
Paverot vāku, skatam uzreiz atklājās vairākas kartes, par kurām biju patīkami pārsteigta, un pēc dažām minūtēm atjēdzos, ka jāsāk taču "pētīt" arī pats stāsts!
 
Pašķirot vēl dažas lappuses uz priekšu, attapos pie pirmās nodaļas un pirmajiem jautājumiem. Kas tie par skaitļiem? Ko nozīmē tās stundas un minūtes?! Kas notiks, kad laiks aiztecēs?! Turklāt grāmatu interesantāku vērta un vēl vairāk neizpratni par notiekošo raisīja jau paši pirmie teikumi:

"Vēl pirms minūtes skolotājs stāstīja par Pilsoņu karu. Un jau nākamajā minūtē viņš bija prom.
Izkūpējis.
Uz līdzenas vietas.
Nekāda dūmu mutuļa. Ne gaismas zibšņa. Ne sprādziena."

Kur tad šie palikuši?! Ikviens, kas vecāks par četrpadsmit gadiem tā vienkārši ņem un pazūd?! Bet ko tagad darīt tiem bezspēcīgajiem bērniem? Kā lai viņi tagad izdzīvo, kā lai parūpējas par sevi un mazākajiem?
 
Neskatoties uz šo neizprotamo situāciju, bērniem joprojām šķiet, ka viss ir kārtībā, ka viņu vecāki vienkārši atrodas mājās vai spēlē tenisu vietējā sporta klubā, kaut drīz vien saprot, ka tā nebūt nav, uzmostas pirmās bailes un nelielajā pilsētā Perdidobīčā pieaug panikas vilnis, jo jauniešiem ir jāmācās pat tik elementāras lietas kā makaronu uzvārīšana.
 
Tomēr jau pēc pāris dienām uzrodas huligānu bariņš no netālu esošās Koutsas Akadēmijas. Pārņemot kontroli pār pilsēteles jauniešiem, viņi rīkojas aizvien nežēlīgāk, pamazām pārvēršot bērnu mājvietu karadarbības zonā.

Tajā pašā laikā arī ar dzīvniekiem un Perdidobīčas bērniem notiek neizprotamas lietas. Jauniešiem parādās pārdabiskas spējas, kā no nekurienes uzrodas kaijas ar ērgļa nagiem, lidojošas čūskas un runājoši koijoti.
 
 Šī grāmata ir pilna noslēpumu, tajā satiekas divi pretmeti - laipnais, izpalīdzīgais Sems un egoists un huligānu grupējuma galva Keins -, kas reizē ir arī pašā bērnībā izšķirtie dvīņi, rodas arī tā sauktā Tumsa, un neviens vēl nezina, kas viņš vai viņa īsti ir.

Arī pārējie tēli, kas parādās stāstā, ir kļuvuši par maniem favorītiem, tie ir izveidoti tik ticami un interesanti, ka vēlētos ar dažiem no viņiem pat sadraudzēties, vismaz aprunāties vai aiziet pusdienās.

Tā neapšaubāmi ir ļoti aizraujoša lasāmviela, to var "apēst" dažu stundu laikā, ne reizes tā īsti neizprotot, kas un kāpēc tur patiesībā notiek. Protams, palika daudz  jautājumu, bet uz tiem atbildes ceru sagaidīt šīs sērijas otrajā daļā.

Grāmata "Prom" ir godam nopelnījusi šādu atzīmi:
 
9/10
 
Daži iemīļoti citāti:

"Bet, ja vienīgais, ko tie dara, ir laika nosišana, galu galā laiks nositīs viņus."

"Laikam jau man ir bail no tā, ka es varētu būt nekas. Varens, liels... nekas."

"Izmaiņas, kas notikušas mūsu prātā un ķermenī, ir pat dīvainākas par pubertāti."

Jekaterina Kavecka, readingthroughlines.blogspot.com, 17.11.2014.