Marta Sondare: Matss Strandbergs, Sāra B. Elfgrēna "Uguns"

2014-02-26

Jau tad, kad es ieraudzīju šo grāmatu pie sadaļas “drīzumā”, es zināju, ka tā būs mana. Agri vai vēlu, bet būs. Pirmā daļa bija tik interesanta, ka nebija citu variantu. Esmu dabūju grāmatu (paldies izdevniecībai), esmu to izlasījusi, un te būs manas pārdomas.

Uguns staro ne tikai no grāmatas noformējuma, bet arī no paša stāsta. 5 Izredzētās – Mila, Linneja, Īda, Vanesa un Anna Kārina. Ir beigusies vasara, un sākušās mācības Engelsforsas 2. ģimnāzijas klasē. Bet meitenēm draud briesmas. Un ne jau no tās gaidītākās puses. Kad visu pilsētu pārņem “Pozitīvā Engelsforsa” un sāk notikt dīvaini atgadījumi ar pašām meitenēm, viņas saprot, ka kaut kas nepavisam nav kā parasti. Visi šķiet tik… pārņemti ar pozitīvismu. Šajā situācijā meitenēm jāturas kopā un bez maģijas nu nekādi neiztikt, lai ko teiktu un mēģinātu aizliegt Padome.

Neiesaku šo grāmatu lasīt, ja nav atsaukta atmiņā pirmā daļa. Pašķirstiet pirmo daļu, un tad sāciet otro, jo savādāk zūd visa sapratnes izjūta, jo autori nekādīgi nemēģina atgriezties pie sīkākiem notikumiem pirmajā daļā, bet metas jau fantazēt otro. Tiesa gan, nav jau arī tā ka nu ir pilnīgi atsevišķa grāmata iznākusi, kurai nav nekādas saistības ar pirmo, jo galvenais pirmās grāmatas notikums – Eliasa nāve ir galvenais atsperšanās punkts un iemesls otrajai grāmatai. Vismaz šajā variantā.

Varu tikai uzslavēt vāka noformētājus – vāks tiešām atspoguļo grāmatā rakstīto. Beidzot sagaidīju. Arī tulkojums ir tāds, kurš saglabājis zviedru valodas īpatnības, kas piedod stāstam zviedrisku noskaņu, kas, savukārt, palīdz iztēloties stāstu reālāk. Labi, tagad jūs teiksiet, ka fantāzijas romānu nevar realizēt utt, bet es jums pateikšu, ka šo var. Romānā atspoguļojas pusaudžu vecums un arī aktualitātes – ballītes, zagšanās ārā no mājas, automašīnu aizņemšanās bez atļaujas, meli, neuzticība, attiecības… Tas viss tur ir. Tāpēc, ja domājat, ka jums nepatiks, padomājiet vēl!

Romāna varoņiem katram bija savi plusi un mīnusi, kas kaut kādā veidā kavē mana mīļākā tēla izveidi. Tomēr pie tiem, kas man nepatika, spītīgi gribas pieminēt Nikolasu, kas aizlaidās tieši tad, kad meitenēm bija visvairāk vajadzīgs un visu turpmāko laiku nedeva par sevi nekādu ziņu. Jādomā, ka trešajā, noslēdzošajā grāmatā mēs par viņu vēl kaut ko dzirdēsim. Arī gribas pieminēt Eliasa vecākus, kas ir vieni no galvenajiem personāžiem visā stāstā, bet tā kā viņi jau no sākta gala tika uzskatīti par ļaundariem, tad viņu pieminēšana šādā kontekstā šķiet pilnīgi pašsaprotama.

Vērtējums: 8/10. Grāmata lasās viegli, ir ar nelielu humora dzirksti, bet tomēr šī, lai gan nebija “briesmīgā otrā daļa no kuras neko nevar saprast”, nebija arī “ideālā otrā daļa, kur nav kur piesieties”.

Vārdam “mūžīgi” ir pavisam cits svars, ja to saka cilvēks, kurš nodzīvojis četrus simtus gadu.

-Mana mamma vienmēr saka: vislabākais veids, kā tikt pāri vienam vīrietim, ir nokļūt zem kāda cita.
-Tad tāpēc viņa ir pārgulējusi ar pusi pilsētas?

Marta Sondare, kurpjukaste.wordpress.com, 25.02.2014.