Ruta Zimnoha: Debora Hārknesa "Raganu atklājums" (pirmās 5 nodaļas)

2014-02-03

Pirmo reiz mūžā man tiek dota iespēja ielūkoties grāmatā, kura vēl tikai tiks izdota. Sajūta līdzīga tai, kad kāds Tev uztic kādu noslēpumu. Vilinoša, mulsinoša, ziņkārību raisoša. Tikpat vilinošs un aizraujošs izrādījās arī Deboras Hārknesas romāna “Raganu atklājums” pirmās 5. nodaļas.

Grāmata lasītāju savā pasaulē ierauj jau ar pirmo nodaļu. Katrs vārds kāri liek tvert pēc nākamā. Galvenā varone Diāna, kas nāk no senas raganu dzimtas, bet apzināti cenšas noliegt savas maģiskās spējas un iedzimtās raganas būtību, jau ar pirmajām grāmatas lappusēm iekaro lasītāja simpātijas. Man gan viņai gribējās teikt, ka no sevis aizbēgt nav iespējams, bet viss grāmatā notiekošais liecina, ka agrāk vai vēlāk arī viņa pie šīs atziņas nonāks.

Diāna ir zinātniece. Liela daļa viņas dzīve paiet zinātniskajā bibliotēkā, studējot dažādus senos rakstus. Kādu dienu viņa uzduras grāmatai, kas pārpilna maģijas un vilina jauno sievieti likt lietā iedzimtās spējas. Tomēr Diāna nepadodas vilinājumam un senatnīgo manuskriptu izpēta kā zinātniece, nevis ragana, kam, kā vēlāk atklājas, netic neviens no maģiskās pasaules pārstāvjiem, kas viens aiz otra uzrodas viņas tuvumā.

Pēkšņi, Diānas apzināti veidotajā dzīvē iezogas kas biedējošs. Un šīm biedējošajām sajūtām nepārprotami ir saistība ar Diānas izcelsmi.  Raganas, burvji, vampīri un dēmoni, viens pēc otra ierodas Diānas iecienītāja Oksfordas universitātes bibliotēkā, dažs pat liek viņai sajust atklātus draudus. Diānai par pārsteigumu, viņas sargeņģeļa lomu uzņemas kāds brīnumdaiļs vampīrs Metjū Klērmonts, kura zinātniskie atklājumi un talants ir līdzvērtīgs viņas. Taču arī šis skaistulis nes līdzi ko biedējošu. Turklāt viss liecina, ka abu starpā varētu izveidoties visai kaislīgas attiecības.

Man grāmata liekas ļoti aizraujoša un ar nepacietību gaidīšu iespēju to izlasīt pilnībā. Šis nelielais ieskats romānā man liek tikai izsaukties: Gribu vēl! Gribu uzzināt, ko sevī slēpj noslēpumainais manuskripts, cik varenas patiesībā ir pašas Diānas spējas un kādi ir skaistuļa vampīra mērķi.

Ruta Zimnoha, sienakaudze.lv, 02.02.2014.