Līga Sproģe: Matss Strandbergs, Sāra B. Elfgrēna "Aplis"

2013-01-30

Matsa Strandberga un Sāras B. Elfgrēnas kopdarba „ Aplis ” latvisko tulkojumu gaidīju vairāk nekā gadu, līdz vienā saules apspīdētā dienā grāmatnīcas sirojumos uzdūros jau iznākušajiem eksemplāriem un zināju – Raganu medības var sākties.

Stāsts šķietami ir pēdējā laika klasika – pusaudzes atklāj, ka viņām piemīt maģiskas spējas un gaidāmi notikumi, kas mainīs visu viņu dzīvi. Kas tajā labākais? Nekas nav tā, kā izlausās.Grāmata jau no paša sākuma prasa pilnu uzmanību, jo notikumi risinās no daudziem skatapunktiem, kas tuvojoties beigām nostabilizējas uz četriem. Stāsts sniedz daudz pavedienus, un jāpatur prātā visi, kopā ar tēliem mēģinot saprast, kas īsti notiek.

Darbība norisinās Zviedrijas mazpilsētā Engelsforsā. Skolā kāds puisis izdara pašnāvību – bet tā kā tas ir depresīvais un alternatīvā stila piekritējs Elīass, nevienam tas neliekas aizdomīgāk nekā vajadzētu. Nevienam, izņemot viņa labāko draudzeni Linneju, kura netic, ka viņš to izdarījis pēc savas gribas.

Tai pat laikā vairākas Elīasa skolasbiedrenes, bet citādi savstarpēji nesaistītas meitenes sāk piedzīvot dīvainas parādības. Minu vajā spilgti sapņi, kas atstāj aiz sevis deguma smaku; Vanesa nekontrolēti spēj izgaist citu skatienam, Rebekai stresa situācijās parādās psihokinētiskas spējas, bet Anna Kārina atklāj, ka var ietekmēt citu cilvēku gribu. Nevienai nav ne jausmas, kas īsti notiek, līdz iestājas asinssarkans pilnmēness un kāds nezināms spēks viņas visas nakts vidū aizvada uz pilsētas sen pamesto akmeņlauztuvi.

Tur meitenes uzzin, ka ir izraudzītās, raganas. Uzrodas ne tikai Linneja, Minu, Rebeka, Anna Kārina, Rebeka un Vanesa, bet arī Īda – perfektā meitene no skolas, kura visus spēj izvest no pacietības. Viņas sagaida pavadonis Nikolauss, kura konsultēšans spēja ir krietni apšaubāma, jo viņš pats vēl visu nezin. Neviens nav gaidījis, ka izraudzīto būs tik daudz – kopā ar Elīasu, viņi būtu septiņi. Septiņi, kas kopā veido apli. Tagad tik atšķirīgajām meitenēm jāmācās sadarboties, jo tikai tā viņas spēs izdzīvot.

Tik daudz par fantāzijas līniju. Manuprāt, veiksmīgākais šajā darbā ir nevis fantastikais aspekts, bet viss fons, pamats, uz kura tas darbojas. Šī ir retā jauniešu grāmata, kurā attēlota dzīve kāda tā ir – bez jebkāda literārā glamūra, visas pusaudžu ikdienas nežēlības un skolas afēras, ar ko nākas tikt galā.

Ar katru nākamo nodaļu, lasītājs tiek ierauts arvien dziļāk sižeta cilpās un pavērsienos. Neko nevar zināt droši. Kāds sistemātiski uzbrūk izraudzītajām, bet kurš tas ir? Skolas direktore vairākas reizes šķiet ļauna, tad atkal laba un ļauna, un tā visa stāsta gaitā, līdz vairs neuzticies gala spriedumam. [ Pssst – it kā nevainīgiem tēliem, kas atrodas tuvu klāt, bet ne centrā, nekad nav veselīgi uzticēties.] Šeit nāve ir reāla un piemeklē dažu labu svarīgu tēlu. Šeit ir attēlotas visdažādākās personas un kā tās izskatās cita citas acīs. Ēšanas traucējumi, emocionālais terors, pumpas, seksuālie sakari, problēmas ģimenē, alkohols – nekas nav nogludināts un padarīts smuks, jo tāda nav pati dzīve.

Šausmīgais īstenībā nav tas pats, kas šausmīgais filmā. Īstenībā tas nav saistoši. Vienīgi biedējoši un netīri. Un galvenais – no tā nevar atbrīvoties.

Pa vidu šai līdz mielēm īstajai dzīvei, uzplaiksnī pa kādam veiksmīgam jokam, izveidojot perfektu kompozīciju. Fantāzija, dzīve un humors. Aplis ir izveidojies.

„Aplis” ir triloģijas pirmā grāmata, tāpēc vēl daudz ko no tām sagaidu. Tieši mītiskā daļa prasa plašāku attīstību, pagaidām nejūtos pārliecināta, ka Engelsforsā notiks liela līmeņa kaujas pāri dimensiju robežām. Daudzsološajiem izteikumiem, ka pēc maģijas sausuma perioda tuvojas plūdi, arī nav seguma, un pašas meitenes savu jauno lomu pieņem pārsteidzoši ātri.  Tagad, kad galvenās varones ir sākušas attīstīt savas spējas kā elementu raganas, visam beidzot vajadzētu uzņemt apgriezienus arī fantāzijas jomā.

Mats un Sāra kopā raksta lieliski un tiešām ir cienīgi saukties par divgalvaino būtni. Jau tagad ar nepacietību gaidu turpinājumus. Zviedri kārtējo reizi dara sevi zināmu ar grāmatām – šī pelnīti tiek saukta par gadumijas fascinējošāko grāmatu. „Aplis” ir darbs, kas patiks visām auditorijām.

Līga Sproģe, http://dgpyfrom.wordpress.com, 30.01.2013.

Lasītāju atsauksmes