ViVo romāna "Noljāras kristāli" atvēršanas svētki Latvijas grāmatu izstādē 1. martā

2013-02-20

Fantāzijas un fantastikas segments gan pasaules, gan Latvijas literatūras tirgū ar katru gadu pieaug.

Fantāzijas un fantastikas segments gan pasaules, gan Latvijas literatūras tirgū ar katru gadu pieaug. 

Turklāt, līdzīgi kā citviet, arī Latvijas fantāzijas un fantastikas literatūrā ik gadu ienāk aizvien jaunāki un jaunāki autori, kas uzdrīkstas mest izaicinājumu saviem pieredzes bagātajiem kolēģiem, no kuriem nereti ir smēlušies iedvesmu. Ar vienu no šādiem jaunajiem autoriem Visvaldi Voldemāru Jākobsonu   un viņa debijas grāmatu " Noljāras kristāli" lasītājus Latvijā šogad iepazīstina Apgāds Zvaigzne ABC.

Iztēles pasaulē valda atšķirīga ģeogrāfija, tādēļ varētu domāt: lasītājam nav svarīgi, vai fantāzijas grāmatu sarakstījis latviešu autors vai arī tā tulkota no citas valodas. Tomēr šāds apgalvojums nav gluži korekts, jo ikvienā stāstā izpaužas arī autora domāšana, pasaules redzējums, nacionālā un kultūras identitāte, tādēļ pašmāju autoru darbi latviešu lasītājam, domājams, būs daudz tuvāki un saprotamāki – pat tad, ja jaunieši savos darbos izmanto citu kultūru iezīmes vai uzlūko pasauli kā vienotu veselumu.

Grāmata „Noljāras kristāli” aizsāk fantāzijas žanra ciklu „Dimanta zobens”, kurā tā autors – tikai šī gada 15. februārī pilngadību sasniegušais Visvaldis Voldemārs  Jākobsons  jeb ViVo – ir iekļāvis četrus secīgus stāstus. Jau tagad jaunā grāmata ir saņēmusi pozitīvas atsauksmes no literatūras nozares speciālistiem un ir ieguvusi "uzticēšanās avansu" Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalsta veidā. „Noljāras kristāli” lasītājiem piedāvā aizraujošus piedzīvojumus divās paralēlās laiktelpās, spilgtus varoņus un visas fantāzijas žanra labākās tradīcijas. Taču "Noljāras kristāliem" piemīt arī noteiktas iezīmes, kas padara šo stāstu atšķirīgu, ļaujot pamanīt jaunajam autoram raksturīgo stilu. 

Autors apgalvo: „Lasot fantāzijas grāmatas, mani vienmēr ir nodarbinājuši jautājumi, kurus esmu „uzdāvinājis” vienam no saviem varoņiem: „Kā tas darbojas?”, „Kādēļ tā notiek?”, „Kā to iespējams izskaidrot?”. Visbiežāk fantāzijas autori šādos gadījumos visu „noraksta” uz maģijas rēķina. Es uzskatu, ka arī maģija ir racionāla. Ja mūsu sencim, kad tas vēl dzīvoja alā, parādītu datoru, viņš to, visticamāk, nodēvētu par maģiju. Tas nebūt nav tādēļ, ka sencis būtu tumsoņa. Vienkārši viņa pasaules modelī nav šīs parādības izskaidrošanai nepieciešamā apzīmējumu arsenāla. Tas pats attiecas uz to, ko par maģiju saucam mēs, tādēļ esmu centies atrast racionālus izskaidrojumus šķietami iracionālajam.” Šajā ziņā neatsverami palīgi autoram ir bijuši viņa skolotāji, kuri ziedojuši savu laiku pēc mācību stundu beigām, lai kopā ar ViVo meklētu atbildes uz it kā absurdiem jautājumiem.

Jautāts par nākotnes plāniem, jaunietis atzīst: "Radošajā jomā man šobrīd nākas "uzlikt grožus" neskaitāmajām idejām, kurām jāpagaida līdz brīdim, kad pabeigšu "Dimanta zobena" ciklu. Esmu pārliecinājies, ka ar radošajām idejām neko nedrīkst sasteigt. Turklāt šis man būs ļoti piesātināts gads: izlaiduma eksāmeni vidusskolā, studiju uzsākšana augstskolā. Taču varu nomierināt tos, kuri iemīļos manus varoņus: „Dimanta zobena” cikls turpināsies.”

Grāmatas „Noljāras kristāli” atvēršanas svētki notiks 1. martā plkst 11.00 Grāmatnieku ģildes stendā Ķīpsalas starptautiskajā grāmatu izstādē. Grāmatas atklāšanā piedalīsies arī ViVo draugi: pasākumu vadīs biologs un zaļā dzīvesveida popularizētājs Māris Olte. Artroka grupa „Catherine Band” ar savām kompozīcijām un "Noljāras kristālu" fragmentu lasījumiem ļaus klātesošajiem iepazīties ar grāmatas varoņiem, kā goda viesi pasākumā piedalīsies latviešu smagā metāla veterāni – grupa „Huskvarn”, bet ar sendienu ieročiem iepazīstinās rekonstrukcijas un eksperimentālās arheoloģijas grupa "Senzeme"

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem