Apraksts

20. gadsimtā Atlantiksitiju ilgi pārvaldīja varena vietējo politiķu un gangsteru apvienība. Šī korumpētā alianse, kas iekasēja nodevas no azartspēļu zāļu, bāru un bordeļu ienākumiem, savu uzplaukumu sasniedza Īnoka “Nakija” Džonsona valdīšanas laikā. Viņš bija otrais no trijiem bosiem, kuri cits pēc cita vadīja republikāņu mašinēriju un dominēja pilsētas politikā un sabiedrībā.

“Pagrīdes impērijā” Nakijs Džonsons, Lūiss “Komodors” Kīnle, Frenks “Haps” Fārlijs un Atlantiksitija atdzīvojas visā savā spilgtajā krāšņumā. Autors ved mūs pa Atlantiksitijas vēstures takām no tās dibināšanas, kad pilsēta bija tikai kluss jūrmalas kūrorts, iepazīstina ar tās bēdīgi slaveno politikas virtuvi un cīņām par varu un stāsta par Atlantiksitijas atdzimšanu starptautiska izklaides un azartspēļu centra statusā.

Pagrīdes impērija ir patiess stāsts, kas iedvesmoja radīt daudzas Emmy balvas ieguvušo HBO seriālu ar aktieriem Stīvu Bušemi, Kelliju Makdonaldu, Maiklu Pitu un Maiklu Šenonu galvenajās lomās.
www.bordwalkempire.com

No angļu valodas tulkojis Raimonds Auškāps.


“Pagrīdes impērija” (Boardwalk Empire) ir stāsts par Atlan¬tiksitiju – pilsētu, kuras ielu un laukumu nosaukumi redzami spēles Monopoly oriģinālajā versijā. Tā ir kā pilsētas biogrāfija, kurā aprakstīta gan Atlantiksitijas dzimšana smilšainā, dunduru apsēstā salā, gan izaugsme, pagrimums, atjaunotne un nākotnes cerības. Autora tēlainā valoda, daudzie vēstures fakti un ilustrā¬cijas gluži vai uzbur lasītāja acu priekšā gan vientulīgo okeāna piekrasti, kuru par nākamā kūrorta vietu izvēlējās kāds lauku ārsts, kuram bija diži sapņi un tālejoši mērķi, gan pludmales estakādes, greznās viesnīcas, kazino un arī nabadzīgo ļaužu kvar¬tālus. Pilsētas ikdienas dzīve atspoguļo visu ASV jaunāko laiku vēsturi – jukas pēc pilsoņu kara, trauksmainos Prohibīcijas jeb Sausā likuma gadus, valsts dalību Otrajā pasaules karā un pēc¬kara uzplaukumu. Bet šī stāsta spilgtākie tēli ir cilvēki, kuri turēja pilsētu savos grožos un likumīgos un nelikumīgos veidos spēja no tā gūt labumu. Lūiss Kīnle, Nakijs Džonsons un Haps Fārlijs – šie trīs bosi, kas cits pēc cita vadīja vietējo Republikāņu partiju, bija arī neoficiālie pilsētas vadītāji, kuru darbības laikā pilsētas amat¬personas tik ļoti satuvinājās ar kriminālistiem, ka beigu beigās Atlantiksitiju pārvaldīja filigrāni samudžināta politiķu un gang¬steru apvienība, kuras darbību FIB pēc tam izmeklēja gadiem ilgi.

Pēc darba “Pagrīdes impērija” motīviem veidots populārs tele¬vīzijas seriāls ar tādu pašu nosaukumu. Pirmā sērija tika izrā¬dīta kabeļtelevīzijas kanālā HBO 2010. gada 19. septembrī, un nu demonstrētas jau 4. sezonas sērijas. Šis seriāls ir pazīstams arī Latvijas skatītājiem, jo to pārraida kabeļtelevīzijas kanāls Fox. Seriāls ieguva plašu kritiķu atzinību – galvenokārt filmas vizuālā stila un vēsturiskās gaisotnes, kā arī galvenās lomas tēlotāja Stīva Bušemi lieliskās aktierspēles dēļ. Seriāls ieguvis daudzas prestižas balvas: 12 Emmy balvas (pavisam tas tika nominēts 30 balvām), kā arī “Zelta globusu” kā labākais televīzijas drāmas žanra seriāls.

Iesaki draugiem