Apraksts

“Vasaras grāmata” stāsta par Sofiju, viņas tēti un vecomāti uz saliņas Somu līcī. Tās centrā ir vecās sievietes un mazās meitenes draudzība un viņu pārdomas par dzīvību un nāvi.

Tūves Jānsones populārākā grāmata pieaugušajiem ir pārpilna ar humoru un gudrību. Pirmo reizi grāmata izdota 1972. gadā, un tā ir tulkota vairāk nekā trīsdesmit piecās valodās. Šajā 50 gadu jubilejas izdevumā ir iekļauts jauns Sofijas Jānsones priekšvārds un Tūves Jānsones eseja “Sala”, kas pirmo reizi tika publicēta 1961. gadā.

Somijas zviedru rakstniece Tūve Jānsone (1914–2001) lielākoties ir pazīstama kā Muminu ielejas un trollīšu Muminu radītāja. Viņa bija multimāksliniece un saņēma daudz balvu par savu darbu literatūrā un mākslā. Tūve Jānsone dzīvoja Helsinkos, bet vasaras pavadīja Pellinges šērās.

No zviedru valodas tulkojusi Dace Deniņa.


“Lasīt šo romānu ir gluži kā lūkoties skaidrā ūdenī un ieraudzīt tur dzelmi.”
Ali Smita

Reizēm tik skaisti mēdz teikt: “Grāmata, kuru iemīlēt”. Es domāju, ka “Vasaras grāmata” ir tieši tāda. Tā ir pilna ar vissiltāko dzīvotgribu un prieku, ar drošību un laimi, kas dažkārt var šķist gandrīz svešas. Tās tonis var būt jautrs, drusciņ absurds, nopietns un draudīgs vai mazliet nedrošs.
Urbans Anderšons, Svenska Dagbladet

Tiem, kuri pazīst Tūvi Jānsoni tikai no Muminiem šī mazā (tikai fiziskā nozīmē) grāmatiņa būs pārsteigums. Te nav trollīša Mumina, Susuriņa, Murmuļa vai Snorkes jaunkundzes. Te ir maza meitene un viņas vecāmāte. Viņas kopā pavada vasaru uz mazas saliņas Baltijas jūrā. Viņas kopā rotaļājas. Tas arī viss. Taču stāstā par viņu vasaras brīvdienām es jūtu, ka Jānsonei labāk nekā jebkuram citam – varbūt vienīgi izņemot Mocartu – izdodas pietuvoties pilnīgajai patiesībai par to, ko nozīmē dzīvot un apzināties pasauli.
Filips Pulmans

Nemaz nav iespējams iegūt vairāk vasaras kā uz šīs salas Somijas šērās, kur dzīvo un darbojas mazā Sofija ar savu mazrunīgo tēti un ļoti dzīvīgo un mazliet ekscentrisko vecomāti. Tā ir ļoti liela mazā grāmatiņa, kuru pilnīgi noteikti ir jāpārlasa vismaz reizi katru vasaru.
Dagens Nyheter

Ar gadiem “Vasaras grāmata” iegūst arvien lielāku nozīmi, un to var lasīt bezgalīgi daudz reižu. Tūve Jānsone atveido pašu vasaras ideju.
Būela Vestīna

Iesaki draugiem