Apraksts

E-grāmata pieejama arī Apple Books

Pirmā aina. Galda futbols, flipers, videospēle. Atvēliet pusstundu un pievērsieties šiem trim tieši tādā secībā. Jūs domājat, ka spēlējāt, taču patiesībā šķērsojāt telpu, kas analogo civilizāciju šķir no digitālās. Esat migrējuši uz jaunu pasauli – vieglu, ātru, nemateriālu.
Otrā aina. Iedomājieties ikonu, kas gadsimtiem ilgi ir iemiesojusi mūsu civilizācijas būtību: cilvēks-zobens-zirgs. Salīdziniet to ar citu: cilvēks-taustiņi-ekrāns. Un jums acu priekšā būs pašlaik notiekošā mutācija, kas iespaidīgi ir pārveidojusi mūsu, cilvēku, pamatpozu.

Mēs šobrīd piedzīvojam nevis vienkāršu tehnoloģisko revolūciju, ko veido jauni priekšmeti, bet gan pieredzam garīgas sacelšanās rezultātus. Tiem, kuri šo sacelšanos aizsāka – no interneta pionieriem līdz iPhone izgudrotājam –, nebija skaidra un konkrēta plāna, toties bija aizraujoša un neprātīga iecere: panākt, lai vairs nekad neatkārtotos tādas traģēdijas kā 20. gadsimtā. Nost ar robežām, nost ar visādām politisko un intelektuālo priesteru kastām! Un patiesība – cilvēkam viens no analogās pasaules dārgākajiem jēdzieniem – piepeši kļūst izplūdusi, mainīga, nepastāvīga. Problēmu risināšana tiek padarīta par partijām spēlē, kas paredzēta pieaugušajiem, kuri vienlaikus ir bērni. Jo šī ir Spēle, The Game.

Alesandro Bariko ir viens no mūsdienu itāļu daudzpusīgākajiem rakstniekiem un sabiedrības intelektuāļiem, daudzu literāro balvu laureāts. Viņš raksta esejas, lugas, romānus un populārzinātniskos darbus.

No itāļu valodas tulkojusi Dace Meiere.


“Viss aizsākās ar videospēli, tieši tāpēc izraudzīts nosaukums “The Game”, lai definētu jauno pasauli, kurā valda tīmeklis un algoritmi. Grāmata rekonstruē šīs pasaules vēsturi un jēgu. Un secinājums ir skaidrs: Spēlei piemīt antivielas, kuras spēj mūs pasargāt no 20. gadsimta rēgiem. Par spīti visam.”
Robinson, La Repubblica

“Itāļu romānists un esejists uzlūko digitālo pasauli, un šis skatiens ir Umberto Eko cienīgs – vienlaikus skeptisks un romantisks. Pārliecināts, ka arī aiz mašīnām mums vienmēr svarīga būs cilvēka dvēsele. “The Game” ir futūristiska U. Eko “Rozes vārda” versija. Taču 21. gadsimtā vairs nav mūku, kas pārrakstītu grāmatas. Katrs savus noslēpumus glabā pats un dalās ar tiem tiešsaistē. Šis laikmets mūs satrauc un biedē, jo līdzinās mums.”
Rišārs Verlī, Le Temps

“Par romāniem, kuri vērienīgi izstāsta realitāti, atspoguļojot visas tās šķautnes, mēdz lietot izteicienu “romāns-pasaule”, savukārt šī grāmata ir “eseja-pasaule”. Šajā grāmatā A. Bariko ir iejuties historiogrāfa, antropologa un pat kartogrāfa lomā, uzņemdamies pētniecības un rekonstrukcijas darbu, kura apjoms ir patiešām neaptverams. Uzrakstīta kā atšifrēšanas liecība, kas lielā mērā adresēta nākamajām paaudzēm, nevis laikabiedriem, The Game piedāvā – arī grafiski! – hronoloģisku, hierarhisku un ģeogrāfisku struktūru digitālajiem izgudrojumiem, kas pēdējo trīsdesmit gadu laikā pārvērtuši mūsu dzīvi.”
Paolo Armelli, Wired

Iesaki draugiem