Apraksts

Grāmatas galvenais varonis ir kaķis – cēls šķirnes kaķis ar īpašu raksturu un augstu pašapziņu. Tieši viņš ir tas, kurš lasītājam izstāsta par pupuķi, zivju gārni, odzi, sikspārni, skudrām, vāveri, ezi, kurmi, bebru un citiem, jo viņam ir tas gods, prieks vai – gluži otrādi – nepatīkams pārsteigums ar šiem dzīvniekiem sastapties. Autorei izdevies interesantus, maz zināmus faktus ietērpt dzirkstošos, asprātīgos dialogos un vārdu spēlēs, kas pārsteigs ne tikai bērnus, bet arī priekšā lasošos pieaugušos. Ne vien britu īsspalvainajam, bet arī ikvienam no sastaptajiem dzīvniekiem piemīt savs īpašais raksturs, ko autorei izdevies atklāt gan ar nedaudz piparotu ironiju, gan labdabīgu humoru.
Grāmatu ilustrējusi māksliniece grafiķe un grafikas dizainere Agate Lielpētere. Teksts un ilustrācijas veido veiksmīgu tandēmu – māksliniecei un autorei sakrīt humora izjūta, līdz ar to komiksu stilā ieturētie zīmējumi pārtver un turpina tekstā risināto domu.

Grāmata radās pagājušajā vasarā, pavadot lēnas un nesteidzīgas dienas dabā ar bērniem. Uz viņu nebeidzamajiem jautājumiem bija jāmeklē atbildes. Kādēļ dēle man piesūcās? Kāpēc tētis dusmojas par kurmja rakumiem? Kāpēc zivju gārnis baidās no mums? Pavisam parastā pagalmā, izrādās, ir tik daudz dzīvu radību, ja esi kluss un vērīgs – kā kaķis.
Šis ir stāsts par pilsētnieka satikšanos ar dabu. Par britu zilpelēko kaķi, kura saimnieki izlemj pārcelties no pilsētas dzīvokļa uz lauku māju. Pavisam parastajā pagalmā ir tik daudz neparastā – slieka, kura nenomirst, ja to pārcērt uz pusēm; mušas, kurām ir garšas sensori uz kājām; ezis, kuram nedrīkst dot pienu; vāvere, kuras migai vienmēr ir divas izejas. Grāmatas stāsti ir kā nelieli soļi tuvāk dabai, no kuras mēs ar katru paaudzi nedaudz vairāk atsvešināmies.
Agnese Vanaga

Viss smieklīgais ir detaļās! Kā māksliniecei un ilustratorei man ir sevišķi svarīgi būt vērīgai, ieraudzīt to, kas neiedziļinoties paliek nepamanīts. “Pagalma enciklopēdija”, manuprāt, ir lielisks palīgs šīs maņas uzlabošanai. Pirms meklēt papagaiļus, jāierauga un jāiepazīstas ar vietējo ezera gulbi!
Agate Lielpētere

Iesaki draugiem