Apraksts

Voltērs lietuviešu bajāres Martas Skovroņskas – cara Pētera I sievas un Krievijas pirmās imperatores Katrīnas I – dzīvi ir raksturojis kā “visneticamāko stāstu par XVIII gadsimta Pelnrušķītes augšupceļu”. Taču šis romāns, kas balstīts autentiskos attiecīgā laikmeta avotos, sagrauj jebkādus pasaku stereotipus.

Pulkstens sit deviņi. Sākas imperatores mūža pēdējā diennakts. Un no mirstoša ķermeņa dziļumiem reālajā laikā un pirmajā personā tiek stāstīts Viņas Stāsts, Viņas Vēsture: pavisam citāda nekā vīriešu sarakstītajās vēstures mācību grāmatās.

Piecu gadu vecumā kļuvusi par bāreni, jaunībā pieredzējusi kalpones, veļasmazgātājas, karagūsteknes un seksa verdzenes likteni. Kļuvusi par lietuviešu izcelsmes favorīta Aleksandra Menšikova slepeno mīļoto, pēcāk – par viņa labākā drauga Pētera I mīļāko un sievu. Starp diviem lietuviešiem un Krievijas caru jau kopš paša sākuma pulsē sprieguma piesātināts mīlestības un draudzības trīsstūris, kas rada nemitīgas šaubas: kurš ar kuru manipulē, kurš ir upuris, kurš – pavedinātājs, kurš – savedējs? Un rodas arī jautājumi: kā likteni nosaka vara un vai tā ir pasaka vai traģēdija?

Tas ir stāsts par Austrumu un Rietumu kultūru un mentalitāšu sadursmi toksiskā laulībā.
Stāsts par laiku un vardarbību. Par psiholoģisku un alkohola atkarību, par sašķeltām personībām, kas sevi pārrada no jauna, par postošu karu un par sapņiem, kas dzemdina nemirstīgu skaistumu.


“Kristina Sabaļauskaite ir viena no stiprākajām un izteiksmīgākajām vēsturiskā romāna balsīm Eiropā.”
Olga Tokarčuka, 2018. gada  Nobela prēmijas literatūrā un Man Booker International prēmijas laureāte

“Sabaļauskaites daiļradē mēs sastopamies ar literatūru, kura pārkāpj ierastās robežas un stāsta par būtiskām, fundamentālām kultūras pieredzēm.”
Tygodnik Powszechny

Mākslas vēstures zinātņu doktores, rakstnieces Kristinas Sabaļauskaites jaunākais vēsturiskais romāns “Pētera imperatore” ir pirmā diloģijas grāmata, kas balstīta vispusīgos un izsmeļošos laikmeta pētījumos, autentiskos avotos, vēsturisko personu vēstulēs, kas saglabājušās līdz mūsdienām, un lieliski atklāj mentalitāšu kulturoloģisko vēsturi.

Autores sarakstītā tetraloģija “Silva rerum” izpelnījās lielu ārvalstu lasītāju uzmanību, atkārtotus izdevumus un kritiķu atzinību, un Latvijā 2014. gadā “Silva rerum” iekļuva latviešu lasītāju visu laiku mīļāko grāmatu simtniekā.

Lietuvā “Silva rerum” cikla romāni izpelnījās šādus apbalvojumus: Jurgas Ivanauskaites prēmija (2008), Gada grāmata (2009, 2011), Ļuda Dovidēna prēmija (2015). Autore 2011. gadā tika apbalvota ar Sv. Kristapa statueti par Viļņas atspoguļojumu literatūrā. Lietuvas lasītāji 2018. gadā, izraudzīdamies 100 simtgades grāmatas, “Silva rerum” atvēlēja trešo vietu.

No lietuviešu valodas tulkojusi Dace Meiere.


“Jaunais Kristinas Sabaļauskaites vēsturiskais romāns “Pētera imperatore” neatlaiž līdz pēdējai lappusei, bet, to aizšķirot, prātā pirmā iešaujas doma: cik labi, ka vēl būs otrā daļa. Stāsts par lietuviešu izcelsmes krievu carienes pēdējo dzīves dienu turpina aizpildīt tukšumus lietuviešu apziņā un atjaunot nodzēstos vēstures vēstījumus. Bet varbūt autore, pedantiskā rūpībā rekonstruēdama vēsturisko ainu, ar lasītājiem runājas par tagadni un tagadnes problēmām?”
Adolfs Vespelta, Bernardinai.lt

“Lietuviešu cilmes carienes dzīvesstāstu Sabaļauskaite raksta, pārkāpjot tautas un pat laikmeta robežas – šis ir universāls stāsts par sievietes stāvokli tumšos laikos (kuros samanāma pirmā rīta blāzma). Un tas paveikts ļoti drosmīgi. Bruņojusies ar pamatīgu vēsturisko kontekstu, autore ļauj, lai reāli dzīvojušos tēlus nes strauja iztēles straume. [..] Izdzīvot pagājušos laikus kā šodienu – iespēja, ko sniedz liels talants.”
Marijus Gaiļus, 370.diena.lt

“Lai arī ko šajā romānā saredzētu citi, man tas visu pirmām kārtām ir par Sievieti – stāsts par Sievietes izdzīvošanu, tapšanu, slavu, vēl gaidāmajām kļūdām un droši vien arī sabrukumu. Pirmajā daļā mēs redzam stipru, kaislīgu, gudru, nesalaužamu personību. Viņas jūtas, pazemojumi, pieredzētais, kaislības, vilšanās, atklājumi ir šīs grāmatas ass un dzinējspēks.”
Živile Nedzinskaite, Naujasis Židinys-Aidai

“Jaunākais visvairāk lasītās lietuviešu autores K. Sabaļauskaites vēsturiskais romāns vēsta par ķeizarienes Katrīnas I pēdējo dzīves diennakti un vienlaikus pārlūko visu aizgājušo laikmetu ar tā paražām, likumiem un aizspriedumiem. Vēsturi ar kariem un uzvarām raksta vīrieši, taču šeit pasaule tiek rādīta nevis no vīriešu, bet gan no sievietes, bijušās karagūsteknes, perspektīvas – tieši viņas dzīves un patības tapšanas līnija ir šī romāna serde. Šis ir pretrunu pilns romāns, kura sižetu veikli un prasmīgi uz priekšu dzen romāna kultūru krustceles – Rietumu un Austrumu sadursme.”
Jūrate Čerškute, 15min.lt

“Tēlains, dzirkstošs un brīnišķīgs vēsturiskais romāns, kas lasītājam ļauj ceļot pa nežēlīgo un necilvēcīgo astoņpadsmitā gadsimta Krieviju. Kristina Sabaļauskaite burtiski iedveš dzīvību Martas, Pētera un Menšikova tēlos, vienlaikus ļoti akurāti rīkojoties ar vēsturiskajiem faktiem.”
Michel Krielaars, NRC Handelsblad, Nīderlande

“Šajā romānā par Katrīnu I ir apvienota nopietna deva vēstures un literāra izsmalcinātība. Kristina Sabaļauskaite ar savu spilgto stāstnieces talantu ieņem pārliecinošu vietu līdzās tādiem literatūras dižgariem kā Umberto Eko un Hilarija Mantela.”
Johanna Spaey, Knack Focus, Beļģija

Iesaki draugiem