Apraksts

“Grinčs ienīda to – visu Ziemsvētku laiku!
Un neminiet, kāpēc! Nav iemeslu baigu.
Varbūt galva tam bija ne tā pieskrūvēta.
Varbūt bija no kurpēm tam varžacu rētas.
Taču, klau, ja atbildi īsto sev prasu, –
Bija sirds viņam izmērus divus par mazu.”

Kad nīgrais Grinčs mēģina Kasīšu ciema iemītniekiem nozagt Ziemassvētkus, viņš drīz vien saprot, ka šie svētki ir kas vairāk nekā tikai dāvanas un koši vizuļi.

Dr. Seuss, īstajā vārdā Teodors Geizels, (1904–1991) ir amerikāņu rakstnieks un mākslinieks. Viņš ir slavens visā pasaulē, bet jo īpaši tajās zemēs, kurās runā angliski. Amerikāņu un angļu bērni no viņa grāmatām mācījušies lasīt. Dr. Seuss pratis sagudrot un uzzīmēt jautras blēņas ne tikai tāpēc, lai būtu aizraujuši. Viņš savos tekstos centies iekļaut visus tos vārdus, kurus jāprot izlasīt pirmklasniekam.
Jautrs stāstījums, īpatnēji radījumi un smieklīgi attēli, draiskulīgs ritms, trāpīgas atskaņas un atkārtojumi – Dr. Seuss radījis grāmatu, kas lasīšanu aicina uztvert kā rotaļu.
Grāmatiņa par Grinču ir lieliska lasāmviela gan tiem, kas jau lasa tekoši, gan tiem, kuri vēl tikai vingrinās lasīt. Tā noderēs arī lasīšanai priekšā mazākiem bērniem pirms miedziņa.
Latvijas bērni (un arī pieaugušie) jau Grinču pazīst no 2000. gadā uzņemtās filmas, taču grāmata bija pirmā – tā iznākusi jau 1966. gadā.
Tagad Latvijas lasītājiem dota iespēja iepazīties ar vēl kādu amizantu tēlu, ko radījis Dr. Seuss, – Glauno Runci tāda paša nosaukuma grāmatā.

No angļu valodas atdzejojusi Daina Grūbe.

Iesaki draugiem