Apraksts

Latviešu bērnu rakstnieces Ievas Samauskas iztēles bagātās un iejūtīgās pasakas un stāsti iemantojuši gan jauno lasītāju, gan sabiedrības atzinību: to apliecina vairākkārtēja autores darbu izvirzīšana Jāņa Baltvilka balvai un Latvijas Literatūras gada balvai, kā arī 2015. gadā saņemtā Pastariņa prēmija un citi apbalvojumi.

I. Samauskas jaunā literārā pasaka “Septiņas spārnotas atziņas mazā somiņā” vēstī par putnu – somzīlīšu pāri un viņu mazuļiem, šādi atainojot vecāku un bērnu attiecības mīlošā ģimenē. Autore apzināti akcentē pasakas mērķi – iepazīstināt jauno lasītāju ar dzīvē pārbaudītām patiesībām, kuras ikreiz no jauna apgūstamas katram pašam, un vislabāk, ja šī dzīves skola tiek izieta bērnībā – ar vecāku atbalstu un viņu uzraudzībā. Otrs akcents pasakā ir citādība un tas, kā pret to izturēties. Galvenais varonis ir pastarītis Tils, kurš somzīlīšu ligzdiņā piedzimst pēdējais un tādēļ uzreiz atšķiras no pārējiem bērniem. Turklāt sākotnēji viņam problēmas sagādā putnam vissvarīgākā prasme – lidošana. Taču, pateicoties vecāku pacietībai un mīlestībai, šķietamā nespēja kļūst nevis par šķērsli, bet gan pakāpienu uz izaugsmi. Arī mazā putnēna raksturs ir gana stingrs, lai izaicinājumus viņš uzņemtu ar zinātkāri un neatlaidību. Kā tas nereti mēdz notikt, arī briesmas un veiksme, kas dažbrīd dzīvē iet roku rokā, palīdz Tilam īstenot viskvēlāko vēlēšanos un satikt draugu.

Neapšaubāms grāmatas ieguvums ir pazīstamās mākslinieces Gundegas Muzikantes gaiša humora un mīļuma cauraustās ilustrācijas – tās būs interesanti šķirstīt, skatīt, pētīt vēl un vēl jebkura vecuma lasītājiem!

Iesaki draugiem