Apraksts

Dzejniece, tautasdziesmu teicēja Broņislava Martuževa (1924–2012) dzimusi Latgalē kuplajā Jāņa un Helēnas Martuževu ģimenē. Skolā gājusi un augusi pirmskara Latvijā, kad mājās un skolā valsts un patriotisms bija liela vērtība.

Latvijas nacionālo partizānu karā (1944–1956), kurā piedalījās ap 20 000 cīnītāju un 80 000 atbalstītāju, iesaistījās arī Martuževu ģimene. Visus apcietināja, un 1951. gada 22. jūnijā tika paziņots bargs spriedums – 25 gadi izsūtījumā par dzimtenes nodevību. Broņislavas Martuževas ceļš veda caur Ļeņingradu, pāri Vologdas stepēm, tad sekoja Kirova, Sverdlovska, Krasnojarska, Taišeta, Irkutskas apgabals, Neveļska, Kostomarova. 1956. gadā dzejniece tomēr saņēma ziņu par atļauju atgriezties Latvijā.
1994. gadā Broņislavai Martuževai piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. 2005. gadā Zigurds Vidiņš uzņēmis dokumentālo filmu par dzejnieci "Gaismas lāse".

Šajā apjomīgajā izdevumā, kas veltīts dzejnieces 90 gadu jubilejai, iekļautas 2004. gadā izdotās Broņislavas Martuževas "Kopotas dzejas", kuru sagatavošanā piedalījusies pati autore, kā arī pēc tam publicētie dzejoļu krājumi "Kā putni dzied", "Trejdeviņas jāņuzāles", "Laba oma" un "Deg uguntiņa". Broņislavas Martuževas dzejoļi ir izjusti, izsāpēti, iznēsāti sirdī. Tajos atspoguļojumu radusi pati dzīve.

Iesaki draugiem