Velte izcilajai latviešu emigrācijas dzejniecei Elzai Ķezberei

2011-04-29

Tieši izcilās trimdas dzejnieces Elzas Ķezberes 100. dzimšanas dienas jubilejas gadā Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā viņas dzejoļu krājumu "Gliemežvāks dzied". Par tā sastādīšanu un izdošanas iniciatīvu jāpateicas Rakstniecības un mūzikas muzeja kolekciju kuratoram, literatūras pētniekam Andrejam Grāpim.

Tieši izcilās trimdas dzejnieces Elzas Ķezberes 100. dzimšanas dienas jubilejas gadā Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā viņas dzejoļu krājumu Gliemežvāks dzied. Par tā sastādīšanu un izdošanas iniciatīvu jāpateicas Rakstniecības un mūzikas muzeja kolekciju kuratoram, literatūras pētniekam  Andrejam Grāpim.

Dzejas izlase, kurā atlasīti dzejoļi no visiem dzejnieces lirikas krājumiem, nav tikai kārtējais jubilejas izdevums. Tā ir unikāla grāmata, kas veltīta unikālai personībai – latviešu emigrācijas dzejniecei Elzai Ķezberei, kurai šogad 5. maijā tālajā Ņujorkā apritēs 100 gadi. Tātad viņas mūžs bijis ilgāks un tikpat sarežģīts kā mūsu valsts. Diemžēl gadu nastas dēļ dzejniece Latvijā būs tikai domās. Mīļajai Latvijai un visiem mums viņa sūtījusi daudz laba vēlējumu.

Liriskais es ir nevis lauku sieviete, kā tas pierasts latviešu klasiskajā dzejā, bet moderna, izgītota pilsētniece, kurai patīk skaisti priešmeti un lietas ar māksliniecisku vērtību. Izlasē ir ne mazums intīmu dzejoļu, kā arī ar Latvijas okupāciju un bēgļu gaitām saistītu rindu.
Sakārtotājs un pēcvārda autors Andrejs Grāpis.

kezbere_450.jpg - 50.42 KB
Elza Ķezbere (pa labi) ar Apgāda Zvaigzne ABC izdoto dzejas izlasi "Gliemežvāks dzied" 2011. gada 28. aprīlī Ņujorkā.


Piektdien, 6. maijā, plkst. 16.00 LU AB Misiņa bibliotēkā, Rūpniecības ielā 10, notiks dzejnieces Elzas Ķezberes 100 gadu jubilejai veltītās fotoizstādes atklāšana un dzejas izlases “Gliemežvāks dzied” atvēršanas svētki.
Pasākumu vadīs izlases veidotājs, literatūras pētnieks Andrejs Grāpis, dzeju lasīs aktrise Akvelīna Līvmane, muzicēs J. Vītola Mūzikas akadēmijas studenti.

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem