Tā pa jokam, joka pēc

2010-12-13

14. decembrī notiks bērnu grāmatas, dziesmas un animācijas filmas Joka pēc alfabēts prezentācija un pirmizrāde. Šis komplekts ļaus bērniem vieglā un interesantā veidā apgūt alfabētu, izmantojot visas maņas. Alfabēta mācīšanās kļūs par jautru piedzīvojumu ar dažādām krāsām, tēliem, dziedāšanu un dejošanu.

14. decembrī notiks bērnu grāmatas, dziesmas un animācijas filmas Joka pēc alfabēts prezentācija un pirmizrāde. Šis komplekts ļaus bērniem vieglā un interesantā veidā apgūt alfabētu, izmantojot visas maņas. Alfabēta mācīšanās kļūs par jautru piedzīvojumu ar dažādām krāsām, tēliem, dziedāšanu un dejošanu.

Unikālais projekts “Joka pēc alfabēts” tapis, sadarbojoties māksliniecei Indrai Sproģei , komponistam Renāram Kauperam , Apgādam ZVAIGZNE ABC un Filmu studijai RIJA .

Viss sākās ar to, ka mazs puika, vārdā Filips, gribēja iemācīties no galvas alfabētu. Taču viņš nezināja, kā tik garu burtu rindu lai iemācās... Tā kā Filipam ļoti labi darbojas redzes atmiņa, viņa labākajai draudzenei Indrai ienāca prātā doma alfabētu uzzīmēt. Iznāca 7 īsi uzzīmēti stāstiņi, kur katrs vārds sākas ar nākamo alfabēta burtu.

Lai tie bērni, kuriem labāk ir attīstīta dzirdes atmiņa, arī varētu viegli iegaumēt alfabētu, Filips sauca palīgā savu draugu Renāru. Un viņš stāstiem vēl pievienoja klāt priecīgu piedziedājumu, sacerēja un kopā ar bērnu vokālo ansambli Nianse iedziedāja dziesmu “Joka pēc alfabēts”.

''Nu tā tas joka pēc arī brīnumainā kārtā ir salicies,” par projektu stāsta Renārs Kaupers, “Indras dzejolītis bija tik iedvesmojošs, ka es tās pašas dienas vakarā jau tiku pie melodijas un priecīgi satraukts zvanīju viņai un nospēlēju Alfabētu pa telefonu. Un Indra teica: 'super!' Un tālāk jau projekts zibens ātrumā apauga kā sniega bumba veļoties no kalna - multfilma, grāmata, karaoke... Un tagad uz šīs planētas latviešu bērniem ir par vienu alfabēta mācīšanās veidu vairāk! Prieks!”

Pēc Indras Sproģes scenārija Filmu studijā RIJA tapa animācijas filma, kurā apaļais ābols un zaļā žurka priecājas par it kā netīšām salikto alfabētu. Kopā ar viņiem darbojas ērglis, gliemežu ģimene, krabis, lācis, muša, ods, pele, runcis un trusis.

Lūkojoties zvaigznēs, Apgāds ZVAIGZNE ABC ir izdevis Indras Sproģes grāmatu ar autores ilustrācijām kopā ar plakātu un ieteikumiem vieglai un jautrai alfabēta apgūšanai. Katrs vārds sākas ar nākamo alfabēta burtu un visi vārdi ir vizuāli uzzīmējami un ievietojami vienā ilustrācijā. Atšķirībā no visām iepriekšējām latviešu valodas alfabēta interpretācijām, kur visi burti tikuši asociēti ar kādu lietvārdu, (tādejādi veidojot tikai savstarpēji nesaistītu tēlu virkni) šeit tiek iesaistīti arī īpašības vārdi un darbības vārdi, līdz ar to tēliem ļaujot darboties un veidot stāstu. Bilde tiek nofiksēta bērna redzes atmiņā, viņš spēj viegli atkārtot visus vārdus un pēc tam arī visus burtus alfabēta kārtībā. Šim nolūkam paredzēts grāmatai klāt pievienotais plakāts.

Animācijas filma, dziesma un grāmata lieliski papildina viens otru, ļaujot bērniem alfabēta stāstu uztvert ar visām maņām. Tādejādi alfabēta mācīšanās kļūst par jautru piedzīvojumu ar dažādām krāsām, tēliem, dziedāšanu un dejošanu. Komplekts Joka pēc alfabēts sastāv no grāmatas, plakāta un DVD diska ar dziesmu, tās karaoke versiju un animācijas filmu.

Indras Sproģes vārdu mazie lasītāji un viņu vecāki pazīst pēc mākslinieces interesantās grāmatas Miljons, kas pirms pāris gadiem radīja īstu sensāciju un grāmatu mākslas konkursā Zelta ābele ieguva augstāko novērtējumu.

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem