Tibetas mūku jaunības eliksīrs

2010-03-22

Leģenda vēsta, ka pirms aptuveni 2500 gadiem kādā Tibetas klosterī tika radīta jauna vingrojumu sistēma, kas savas efektivitātes dēļ ātri vien iemantoja slavu visos austrumos. Šie vingrojumi ir pavisam vienkārši - piecu darbību kopums, no kurām katrs tiek apzīmēts kā viens tibetietis (tā arī radies vingrojuma nosaukums "pieci tibetieši").

Leģenda vēsta, ka pirms aptuveni 2500 gadiem kādā Tibetas klosterī tika radīta jauna vingrojumu sistēma, kas savas efektivitātes dēļ ātri vien iemantoja slavu visos austrumos. Šie vingrojumi ir pavisam vienkārši – piecu darbību kopums, no kurām katrs tiek apzīmēts kā viens tibetietis (tā arī radies vingrojuma nosaukums „pieci tibetieši”).

Uz šo Tibetas klosteri tika sūtīti nespēcīgi sirmgalvji atgūt spēkus. Pēc tam, kad sirmgalvi bija pāris nedēļas katru dienu praktizējuši šos jaunos vingrojumus, notika neticamais – viņos sāka atgriezties jaunības enerģija. Pēc vairākiem mēnešiem viņi mājās devās jau kā jauni cilvēki – atjaunojuši kā savu fizisko, tā garīgo stāvokli.

Tomēr pieci tibetieši ilgstoši bija zināmi tikai budistu mūkiem. Viss mainījās pagājušā gadsimta sākumā, kad kādam atvaļinātam britu armijas virsniekam izdevās ilgāku laiku dzīvot klosterī Tibetā un mācīties pie ievērojama tibetiešu lamas. Tur arī virsnieks apguva leģendāro šo vingrojumu sistēmu, kas nu pazīstama visā pasaulē.

Grāmatas Pieci tibetieši autors Kristofers S. Kilems ir pieredzējis jogas pasniedzējs, kurš pirmo reizi šos vingrojumus sāka praktizēt 1976. gadā. Pēc vairāku gadu prakses un semināru vadīšanas viņš izdomāja uzrakstīt par to grāmatu. Tajā viņš ne tikai apraksta pašu vingrojumu sistēmu, bet arī izklāsta jogas prakses pamatus, sniedz ieskatu meditācijā un čakru darbībā. Tāpat sniegti padomi, kā ar elpošanas un dažādu meditāciju palīdzību, uzlabojot čakru darbību, paaugstināt dzīves kvalitāti. Kristofera S. Kilhema grāmata ir īpaša arī to, ka tajā viņš aprakstījis sesto tibetieti, kas parasti grāmatās par piecu tibetiešu vingrojumu sistēmu netiek iekļauts. Šis sestais tibetietis seksuālo enerģiju pārvērtīs garīgajā. Lai arī tas var palīdzēt virzīt enerģiju pa mugurkaulu uz augšu, tomēr pastāv uzskats, ka cilvēkiem, kuri dzīvo dzimumdzīvi, šis vingrojams nebūtu ieteicams. Kristofers S. Kilhems gan nebaidās ieteikt šo vingrojumu itin visiem, pie tam atsevišķos gadījumos sestais tibetietis palīdzēs vīriešiem, kuri vēlas uzlabot savu dzimumdzīvi, kontrolēt ejakulāciju, paildzinot dzimumaktu.

To, cik svarīga ir veselība, cilvēks sāk novērtēt tad, kad ar to rodas problēmas. Pieci tibetieši  prasa pavisam nedaudz laika un piepūles, taču, praktizēti katru dienu, aizkavēs ķermeņa novecošanos, uzlabos veselību un pašsajūtu, kā arī mazinās nervu spriedzi. Grāmatas autors ir apņēmies uzrakstīt vēl vienu grāmatu par pieciem tibetiešiem. Viņš to darīšot, sasniedzot 80 gadu vecumu, lai pierādītu, ka pieci tibetieši tiešām sniedz fantastisku dzīves kvalitāti jebkurā vecumā.

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem