Uzdāvini sev mieru un prieku – somu autoru grāmatu “Kopā stundu pa stundai”

2024-04-23

Tikko latviešu valodā iznākusi somu psihoterapeita Anti Ervasti un ilustratora un mākslinieka Mati Pikujemses grāmata “Kopā stundu pa stundai”. Tā ir kā sirsnīgs apskāviens un vaļsirdīga saruna ar draugu, grāmata, ko turēt uz naktsgaldiņa un kuru palasīt pirms miega, lai pozitīvi noskaņotos nākamajai dienai.

Somu autoru radošā tandēma kopīgais darbs – praktisku ikdienas ieteikumu un domugraudu apkopojums par dzīves un darba līdzsvaru, papildināts ar brīnišķīgām, dziļdomīgām ilustrācijām – tapis projektā CupOfTherapy. Tas ir projekts mentālās veselības veicināšanai, kas mudina atmest ar šo jomu saistītos aizspriedumus un būt iejūtīgākiem pret citiem un vispirms jau pret sevi pašu. “Pamani savas vajadzības un nosaki tās par prioritāti. Nešausti un nepārmet sev, ka esi pametis novārtā citus vai izvairies no saviem pienākumiem. Ja parūpēsies par sevi, spēsi labāk palīdzēt arī citiem.”

Dzīves un darba līdzsvars ir viens no būtiskākajiem elementiem ikdienas labsajūtā, un tam ir liela nozīme arī cilvēka mentālās veselības uzturēšanā. Ja jūtamies labi darbā un spējam sabalansēt strādāšanu ar mājas dzīvi, vaļaspriekiem un citiem pilnasinīgas dzīves aspektiem, neizpaliek arī produktivitāte un panākumi.

Tomēr mums nevajadzētu kautrēties un baidīties atzīt, ka ne katru dienu spējam nodzīvot uz visiem 100 %. Arī zvēru karalis lauva var justies vājš, arī viņš drīkst tāds būt. Arī lācim gadās brīži, kad tas nejūtas pārliecināts par sevi, un ērglis var nespēt sasniegt augstākās virsotnes. Dzīvnieku tēli, kuri mums saistās ar noteiktām īpašībām, grāmatā “Kopā stundu pa stundai” parādās neierastā kontekstā, kas liek reizē pasmaidīt un aizdomāties.

“Esi noguris? Pavaicā sev, kas izraisa tavu bezspēku (..). No noguruma nav jākaunas, un tev ir tiesības par to runāt ar savu priekšnieku, darba kolēģiem un ārstu. Vai tu atcerējies ik pa laikam paņemt pauzi un dāvāt sev mirkli miera? [Ir] vajadzīga mierīga telpa un laiks, lai atgūtos.”



Pasaulē CupOfTherapy darbi ir pārdoti vairāk nekā 80 000 eksemplāru un izdoti teju 20 pasaules valstīs. Latvijā grāmata “Kopā stundu pa stundai” ir iznākusi Apgādā Zvaigzne ABC. Anti Ervasti (Antti Ervasti) ir ģimenes un pāru terapeits, darbojas arī kā lektors un personiskās izaugsmes treneris. Mati Pikujemse (Matti Pikkujämsä) ir labi pazīstams somu ilustrators, dizainers un mākslinieks. Viņš ir saņēmis arī vairākus apbalvojumus, tostarp Somijas Valsts balvu.

Pieejama arī e-grāmata.

No somu valodas tulkojusi Lelde Rozīte.

Iesaki draugiem