3td e-grāmatu bibliotēkai jau piecu gadu jubileja!

2024-01-11

2024. gada 7. janvārī apritēja pieci gadi, kopš ikvienam vietnē 3td.lv ir iespēja bez maksas legāli lasīt dažādu žanru un tematikas literatūru latviešu valodā tiešsaistē visā pasaulē. Šajā laikā virtuālajā bibliotēkā reģistrējušies jau gandrīz 20 000 lietotāju, kuri kopā e-grāmatas lasīšanai ņēmuši 155 690 reizes.

3td.lv bibliotēkas e-pakalpojumu ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas starpniecību finansiāli atbalsta Latvijas valsts, tādējādi popularizējot gan latviešu valodu, gan nodrošinot iespēju interesentiem kā Latvijā, tā ārvalstīs ērti piekļūt daudzveidīgam un kvalitatīvam grāmatu klāstam latviešu valodā. 3td.lv bibliotēka nodrošina vienlīdzīgas iespējas piekļuvei grāmatām plašā sabiedrībā neatkarīgi no lasītāja atrašanās vietas. Lai pašvaldību publisko bibliotēku lietotāji legāli tiešsaistē lasītu latviešu autoru un latviski tulkoto autoru darbus, pakalpojumu nacionālā mērogā nodrošina projekta pārvaldītājs – Kultūras informācijas sistēmu centrs – un platformas izstrādātājs – informācijas tehnoloģiju uzņēmums “Tietoevry” sadarbībā ar Latvijas izdevniecībām un publiskajām bibliotēkām. Piekļuve 3td.lv platformai ir no jebkuras vietas, kur pieejams interneta pieslēgums.

3td.lv e-grāmatu bibliotēka ļauj ikvienam interesantam tiešsaistē viedtālrunī, planšetē vai datorā sev ērtā laikā un vietā bez gaidīšanas rindā piekļūt e-grāmatu kolekcijai, kas uz šo brīdi sastāv no 585 e-grāmatām latviešu valodā. Saturu piedāvā izdevniecības “ Apgāds Zvaigzne ABC”, “ Apgāds Mansards”, “ Prometejs”, “ Latvijas Mediji” un “ Jumava”, kā arī Latvijas Banka un autore Zane Nuts.

Pērnā gada laikā lasītākās grāmatas 3td.lv bibliotēkā bija Herietas Taises trilleris “Sarkanais apelsīns”, Dēlijas Ouensas kriminālromāns “Kur vēži dzied” un Diānas Seterfīldas romāns “Trīspadsmitais stāsts”. No oriģinālliteratūras vispieprasītākā bijusi Zanes Daudziņas “Dienasgrāmata”, Zanes Zustas un Diānas Zandes stāstu krājums “Tarakāni manā galvā”, kā arī Leldes Kovaļovas daudzsēriju filmā ekranizētais kriminālromāns “Bezvēsts pazudušās”. Atzīmējot piecu gadu jubileju, palielināts e-grāmatu lasīšanas reižu skaits. Turpmāk katrs lasītājs vienu e-grāmatu varēs saņemt lasīšanai piecas reizes, katra lasīšanas reize, līdzīgi kā bibliotēkās, ilgst divas nedēļas jeb 14 dienas. Vienam lasītājam mēnesīt tiek nodrošināti e-grāmatu 18 izsniegumi.

3td.lv piecu gadu jubilejas aktivitāšu ietvaros interesenti tiek aicināti piedalīties reģionālajos pasākumos Latvijā, kuros izdevēji, rakstnieki, lasītāji, autori un īpašie viesi aktualizēs un diskutēs par lasītprieku, lasīšanas veicināšanu, kā arī e-grāmatu latviešu valodā ērtu pieejamību 24/7 režīmā. Pirmais pasākums notiks š. g. 12. janvārī Valmieras integrētajā bibliotēkā.

Lasītājiem, kuri jau šobrīd vēlas sev ērtā vietā un laikā izmantot 3td.lv bibliotēku, pieejama īsa video pamācība www.3td.lv satura atklāšanai un reģistrācijas procesam. Lai kļūtu par 3td e-grāmatu bibliotēkas lasītāju, nepieciešams reģistrēties kādā no Latvijas pašvaldību publiskajām bibliotēkām, un to ir iespējams izdarīt attālināti un neatkarīgi no dzīvesvietas, tādējādi pakalpojums ir pieejams arī diasporas tautiešiem.

Informāciju sagatavoja IT uzņēmums “Tietoevry”

Iesaki draugiem