Aivara Liepiņa fotoizstāde “Nams, kurā mans Draugs kopā ar Pionieri un Zīlīti dzīvoja”

2024-01-08

Zvaigznes dienā, 6. janvārī, Zvaigzne Cafe notika fotogrāfa Aivara Liepiņa (1953) fotoizstādes “Nams, kurā mans Draugs kopā ar Pionieri un Zīlīti dzīvoja” atklāšana.

Fotoizstādē redzamie darbi vēsta par laiku, kad tagadējās Apgāda Zvaigzne ABC telpās Rīgā, K. Valdemāra ielā 6 (toreiz Gorkija ielā), atradās žurnāla “Draugs”, tāpat arī avīzes “Pionieris” un žurnāla “Zīlīte” redakcijas.

Fotoattēlos redzami daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki, to skaitā teologs Juris Rubenis, dzejnieki Arnolds Auziņš un Alberts Ločmelis un rakstniece Baiba Zīle, turklāt šajos attēlos lieliski dokumentēta atbilstošā laikmeta darba vide un atmosfēra.

Kā atzīst izstādes autors Aivars Liepiņš, “fotogrāfijas, kuras veido šo nelielo izstādi, nāk no kārbas ar apzīmējumu “red” (redakcija). Pavisam nesen Apgāds Zvaigzne ABC šajā mājā, Valdemāra ielā 6, prezentēja mana skolas laiku labākā drauga, rakstnieka Aivara Kļavja, jaunāko garadarbu. Šis pasākums arī kļuva par izstādes rosinātāju. Sarunājoties un laiku kavējot, pasākumā stāstīju, kā Aivars, ne pa jokam uztraucies, nesa uz žurnālu “Draugs”, kur par literāro konsultantu tolaik strādāja Ojārs Vācietis, savus pirmos dzejoļus. Tagad šīs mājas apakšējā stāvā, kur kādreiz atradās tipogrāfija, viņš prezentēja savu nu jau kārtējo grāmatu.“



Aivara Liepiņa fotogrāfijas publicētas gan Latvijā, gan dažādos izdevumos ārzemēs, tāpat daudzviet notikušas viņa personālizstādes. Aivars Liepiņš vairākkārt atzīts par labāko preses fotogrāfu Latvijā un saņēmis balvu “Preses nagla”, 1992. gadā bijis to 30 Eiropas fotogrāfu skaitā, kuri nominēti “Fox Talbot” balvai (Lielbritānija), 2020. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Izstāde Zvaigzne Cafe telpās būs apskatāma līdz februāra beigām.

Iesaki draugiem