Ko piedāvāt lasīšanai pusaudžiem?

2023-06-26

Vasaras brīvlaiku ieskandina Žanetes Lazdovskas mistiskais detektīvstāsts pusaudžiem “Meitene zilā kleitiņā” – lieliska dāvana tiem, kuriem ir svarīga draudzība un kuri nebaidās mesties piedzīvojumos.

Galvenā varone ir trīspadsmit gadus vecā Beatrise, kura vada pavisam vienmuļu dzīvi un ikdienu: viņai ir mamma, kuras ārstes darbs un neatņemamās naktsmaiņas meitenei ir īsts pārbaudījums, sirdsdraudzene Agnese un slepenas ilgas pēc kā satraucoša.
Šīs ilgas necerēti piepildās: kādā pelēkā vakarā Beatrise kaimiņmājas logā ierauga meiteni zilā kleitiņā – dzīvoklī, kurā pēc tajā notikušās postošās nelaimes nevienam it kā nevajadzētu būt. Abas iepazīstas un kļūst par nešķiramām draudzenēm. Piedzīvojumi var sākties, jo šī draudzība ir pavisam neparasta un saistās ar baismīgu atgadījumu pagātnē.
Lasītājs aizturētu elpu seko līdzi notikumu pavērsieniem: savdabīgi gatavojas vēstures kontroldarbam, pārvar bailes, publiski uzstājoties visas skolas priekšā, glābj nelaimē iekļuvušu klasesbiedreni un uzņemas detektīvu lomu, lai atrisinātu noslēpumu, kas apvij meiteni zilā kleitiņā.
Līdztekus pusaudžiem raksturīgo nebēdnību atainojumam autore prasmīgi un neuzkrītoši aicina aizdomāties arī par morāles un ētikas jautājumiem – vai ir tik viegli un vienkārši ļaunu atdarīt ar labu, ar kādām sekām draud pārbaudes darba atbilžu norakstīšana un vai bargākais sods par noziegumu var būt tikai likuma ietvaros piespriests – un secina, ka visas nelaimes ir uzveicamas un to spējam mēs paši, ir tikai jāieklausās sevī, jāsaņem drosme un jānotic saviem spēkiem.
Žanete Lazdovska ikdienā strādā jurisprudences sfērā. “Bērnībā mani vienmēr saistīja mistiski notikumi, piedzīvojumi un noslēpumi. Man patika baidīties no milzīga, veca, ragaina ozola, kas piederot raganām, vai brīža, kad lielais pulkstenis viesistabā sit pusnakti. Un nekas jau nav mainījies, bērnus tas joprojām saista! Tāpēc šis stāsts, lai gan priecīgs un pozitīvs, vēsta par nezināmo, neizskaidrojamo un biedējošo. Un to, kā viss ir pārvarams!” tā autore.
“Meitene zilā kleitiņā” ir autores otrais darbs. Debijas stāsts “Neatskaties” piedalījies lasīšanas veicināšanas programmā “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2022” un ieguvis lasītāju atsaucību.
Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem