Izcils zviedru kriminālromāns!

2023-04-25

Zviedru rakstnieces Tūves Alsterdālas romānu “Mēs zinām, ka atceries” dēvē par izcilu scandinavian noir paraugu, tomēr bez žanram raksturīgajiem detalizētajiem vardarbības aprakstiem.

Šis vairāk ir intriģējoši hičkokisku noskaņu radošs atmiņu un pārdomu iespaidots teksts, kura negaidītie notikumu pavērsieni notur lasītāja uzmanību līdz pat beidzamajām lappusēm, turklāt pārdomas par romāna notikumiem vēl dienām ilgi pēc izlasīšanas uzplaiksnī prātā.

Pirms divdesmit gadiem Odālenā bez vēsts pazūd skaistā sešpadsmitgadniece Līna Stavreda. Viņas slepkavībā toreiz atzīstas četrpadsmit gadus vecais Ūlofs, tomēr puisis neparāda, kur noslēpis meitenes mirstīgās atliekas. Nu Ūlofs ir atgriezies vietā, kur ikviens zina, ko viņš ir izdarījis – un jau uzreiz tiek vainots sava tēva slepkavībā! Ūlofs apgalvo, ka vecais vīrs bija miris jau viņam ierodoties, arī viņa mobilā telefona lokācijas pārbaude it kā apliecina, ka tā varētu būt, tomēr daudziem ir aizdomas, ka tas ir rūpīgi īstenots plāns. Lai nu kuram, bet Ūlofam tiešām varētu būt pamats tēvu neieredzēt. Vai visā plašajā pasaulē (un īpaši jau Odālenā!) vispār ir vēl kāds, kas vēlētu nāvi īgnajam večukam, kurš pēc sievas nāves dzīvoja kā vientuļnieks?

Kamēr policija izmeklē vecā vīra nāves apstākļus, vietējie uzsāk savdabīgas medības, mēģinot Ūlofu padzīt no apkaimes. Kuram šajā trakajā spēlē rokās ir vadības pults? To gribētu zināt daudzi, bet vēl vairāk ir to, kuri nevēlas neko atcerēties, jo teju ikviens Odālenas iedzīvotājs izmeklētājiem ir noklusējis ko būtisku, un katram no viņiem ir vismaz viens nopietns iemesls, kāpēc to darīt.

Vietējā policiste Eira Šedīna, jauna sieviete, kurai Līnas pazušanas vasarā bija vien deviņi gadi, cenšas rūpīgi izpētīt visus apstākļus. Visu sarežģī tas, ka Eirai jātiekas ar draugiem, skolas biedriem un pat radiniekiem – kā gan lauku apvidū vispār iespējams strādāt policijā un gūt panākumus?

“CrimeReads” raksta: “Romāns “Mēs zinām, ka atceries” ir kā kaķa un peles spēle ar vairākiem negaidītiem pārsteigumiem, un vienlaikus tas ir arī ļoti pārdomāts un iejūtīgs skumju, vainas apziņas un atmiņu atspoguļojums.”

Tūve Alsterdāla ir godalgota zviedru spriedzes romānu autore. “Mēs zinām, ka atceries” 2020. gadā ieguva titulu “zviedru labākais kriminālromāns” un 2021. gadā – Glass Key Award; tas ir tulkots un izdots jau vairāk nekā divdesmit valodās.

Papildu informācija: https://www.tovealsterdal.se

Pieejama arī e-grāmata.

No zviedru valodas tulkojis Māris Tīts.

Iesaki draugiem