“Pazudusī meita” – jauns latviešu detektīvromāns

2023-03-13

“Zvaigznes detektīvu kluba” cienītājiem jauna tikšanās ar interesantiem varoņiem, spraigām izmeklēšanas darbībām un neparastiem noslēpumu atminējumiem!

Latviešu rakstnieka Vaira Ozola jaunais romāns "Pazudusī meita" ne vien aizrauj ar gana spraigu detektīvsižetu, vienlaikus tajā tiek risinātas arī paaudžu attiecību problēmas, maza miestiņa sadzīves ainas un cilvēku savstarpējās attiecības, kur “visi par visiem zina visu”, taču svešiniekam (un kur nu vēl izmeklētājam!) neatklāj neko, kur meli un noklusēšana ir ikdienišķa izdzīvošanas taktikas sastāvdaļa…

Sešpadsmitgadīgā Ilze Pinka aug mazpilsētas pedagogu ģimenē, kur vecākiem galvenais, lai skolas direktora meitiņa vienmēr būtu pati labākā, bet vecākajam brālim karavīram vissvarīgākais ir ģimenes gods. Taču Ilze, apmaldījusies personiskās identitātes meklējumos un attiecībās ar vienaudžiem, neizrāda ne mazāko interesi par mācībām, klaiņo apkārt, mēdz pat nenakšņot mājās, un vispār uzvedas izaicinoši.

Kad meitene nav devusi par sevi nekādu ziņu jau vairākas dienas, ģimenei tomēr nākas atzīt savu “pedagoģisko brāķi” un vērsties policijā. Lietu uztic jaunajam izmeklētājam Aivaram Resgalim, kurš turklāt ir kļuvis par īrnieku Pinku ģimenes mājā.

Kur meklēt Ilzi? Pēdas ved gan uz pamesto kādreizējo fermas ūdenstorni, gan uz bijušā meitenes klasesbiedra Kārļa nomaļajām mājām, gan uz tuvīno mežu un purvu…

Sekojot līdzi aizraujošajai izmeklēšanas gaitai un iepazīstot Ilzes ģimeni un vienaudžus, nevar neaizdomāties arī par paša autora neparasto dzīvesstāstu. Vairis Ozols dzimis 1935. gadā Salacgrīvā grāmatu tirgotāju ģimenē, kur interesi par literatūru jau agri raisīja tēva aizraušanās ar dzeju, tomēr sākotnējos divdesmit savas darba dzīves gadus viņš aizvadīja, mācot fiziku un matemātiku. Vēlāk interese par rakstniecību guva virsroku, un Vairis Ozols darbojies dažādos žurnālos, avīzēs un izdevniecībās, kā arī tapuši vairāki romāni. Romāna “Pazudusī meita” intrigu un attiecību līkločus nenoliedzami palīdzējusi veidot gan autora pieredze, kas gūta, strādājot skolā, gan arī paša lielajā saimē novērotais.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem