Jauns Atkinsones romāns

2022-10-24

Iznācis pazīstamās britu rakstnieces Keitas Atkinsones jaunākais darbs “Agrā gaitā es ar suni”, kriminālromāns, kurā darbojas privātdetektīvs Džeksons Broudijs.

Keita Atkinsone pelnīti ir kļuvusi par pasaules mēroga slavenību – viņas grāmatas ir piesātinātas ar atsaucēm uz dažādiem daiļliteratūras darbiem, cilvēciskām emocijām, pasaules aktualitātēm, savdabīgu, brīžiem pat melnu humoru un dziļu sirsnību pret varoņiem. Lai gan viņas radītie tēli parasti piedzīvo dažādas kļūmas situācijas un brīžiem viņu dzīvības karājas mata galā, Atkinsones romāni ir arī patiesa dzīvesprieka un spara pārpilni.

Pensionēta policiste Treisija Voterhausa kādā neapdomības mirklī veic pirkumu, kas pārvērš viņas mierīgo, sakārtoto un ļoti vientuļo dzīvi neparedzamu notikumu virpulī. Pāris dienu laikā Treisija no būtnes, kas pati ievēro likumus un dažādos veidos spiež arī citus tiem pakļauties, kļūst par īstu pretējās puses spēlētāju, gatavu uz visu. Viņas impulsīvajai rīcībai ir tikai daži liecinieki – sirma aktrise, kāda narkomāne un Džeksons Broudijs. Savukārt Džeksons negaidītā bruņinieciskuma uzplūdā ir ticis pie veikla, maza šuneļa, un šobrīd klientes uzdevumā mēģina atrast kādu senu adopcijas lietu. Kā jau kārtīgā krimiķī klājas, šie notikumi ir tikai ievads tam, kas pamazītēm nāk gaismā, turklāt viss ir cieši savstarpēji saistīts, veidojot krāsainu un neparastu musturu. Tajā cilvēku vislabākās īpašības mijas ar pašām sliktākajām tik vienkārši, strauji un neparedzami, kā tas iespējams vien dzīvē, veidojot daudzslāņainu atjautības uzdevumu, kurā nozieguma atklāšana ir tikai viena no mīklām.

“Keitas Atkinsones spožākais romāns līdz šim. Patiesībā pat viens no spožākajiem britu romāniem jebkurā žanrā vairāku gadu laikā. Smalks un stilīgs, ļoti asprātīgs un brīžam ārkārtīgi skaudrs. Daudz asāks, vērīgāks un satīriski dziļāks nekā jebkurš cits no šobrīd tapušajiem. Tomēr Atkinsone dāvā mums arī cilvēcību, izpratni un izklaidi, stāstu, kas ir pelnījis lasītājus arī nākamajās desmitgadēs,” raksta izdevums “Mirror”.

Keita Atkinsone ir viena no izcilākajām mūsdienu rakstniecēm, un viņas daiļdarbi gūst atzinību visā pasaulē. Par privātdetektīvu Džeksonu Broudiju latviešu valodā izdoti arī romāni “Lietu vēsture” (2008), “Kur ir, tur rodas” (2008) un “Kad reiz būs labas ziņas?” (2021).

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.

Iesaki draugiem